Olympus E-M1 – Опит за рекорд, Част I

Списание © ФАР 2014 Ник Чалдъков

СЪДЪРЖАНИЕ

 

I Част – Olympus E-M1 – “Spot” ревю

Spot 1| Оценка 9/10 | Ергономия
Spot 2| Оценка 8/10 | Скорост на автофокуса
Тест I “Скачащото момиче” – постоянен фокус, слаба светлина

Spot 3 | Оценка 8/10 | Изображение
Тест II “Синьото небе” – тест на файла. Olympus E-M1 срещу Fuji X-E1
Тест III “Хлябът” – тест за шум. Olympus E-M1 срещу Samsung NX300
Тест IV “Окото на Кита” – тест за острота – Olympus 12-40/2.8 (китов обектив)
Тест V Макро тестOlympus 12-40/2.8 (китов обектив)

I I Част Olympus E-M1 – “Spot” ревю

Тест VI БукеOlympus E-M1 срещу Fuji X-E1
Тест VII ISO и шумOlympus E-M1
Тест VIII JPG срещу RAWOlympus E-M1
Тест IX Тест за остротаE-M1 срещу X-E1 срещу XN300
Тест X Ефект моареOlympus E-M1
Тест XI Тест в студиоOlympus E-M1
Тест XII “Вълшебната перка на Хари”JPG – E-M1 срещу X-E1

Очаквайте Скоро

I I I Част – Olympus E-M1 – “Spot” ревю

Тест XIII Тестове на улицатаOlympus E-M1 срещу Fuji X-E1
Тест XIV Тестове на улицатаOlympus E-M1 срещу Samsung NX300
Тест XV Арт филтриOlympus E-M1

Spot 4 | Оценка 8/10 | Обективи
“Окото на Кита”Olympus 45/1.8
Най-качествените обективи за Olympus E-M1 според DxO

• Галерия

Заключение и оценки
Скорост: 8/10
Ергономия: 9/10
Изображение: 8/10
Обективи: 9/10
Цена: 5/10
Общо: 7.8

_____________________________________________________________________________

OLYMPUS E-M1 – Опит за рекорд “Spot” ревю, част I

_____________________________________________________________________________

• Положителни страни:
+ Отлична здравина на тялото, водо- и прахоустойчив корпус (направено с мисъл за фотографа)
+ Отлична ергономия
+ Много добро изображение (но пластмасово)
+ Качествен снимки при ISO 100
+ Отличен китов обектив – M.Zuiko Pro 12-40mm f/2.8
+ Много бърз автофокус (AF)
+ Бързината на автофокуса се запазва на доста тъмно (но само с 12-40mm f/2.8)
+ Висока скорост на снимане – 10 кад./сек.
+ Голяма обща бързина
+ Голям буфер (50 кадъра RAW)
+ Много добър електронен визьор (но не по-добър от този на Panasonic G3)
+ Добър сензорен дисплей (1,037K точки)
+ Възможност за фокусиране и снимане с докосване на дисплея
+ 5-степенна система за стабилизация на изображението (прави остра снимка до 1/5 от секундата)
+ Голяма скорост на затвора (1/8000s)
+ Добра корекция на хроматичните аберации
+ Wifi
+ HDR
+ 12 арт филтъра (много добри!)
+ добър ръчен фокус с функция „Focus peaking”

 Отрицателни страни:
недостатъчно добър постоянен фокус
сложна настройка (но много ефективна и ще се хареса на напредналите фотографи)
неудобно място на бутона за включване и изключване
няма вградена светкавица
голям размер на тялото – малка матрица
нестабилен файл (файлът е използваем в малки граници; появяват се артефакти)
голям шум на експонация над 5 сек. без NR филтър (говори за проблеми с матрицата и/или процесора)
според някои тестове е възможна появата на ефект моаре
неточен автоматичен баланс на бялото на изкуствено осветление (много затопля)
пластмасово изображение (идва от амбицията за много качествено изображение, но в действителност много по-евтини апарати, като Samsung NХ300, имат по-добро изображение)
неоправдано скъп

• Препоръчвам Ви го, но ако е на двойно по-ниска цена!

_____________________________________________________________________________

OLYMPUS E-M1 – опит за рекорд

_____________________________________________________________________________

Отново с любезното съдействие на Олимпус България получих Olympus E-M1 за цялостни тестове, така че това пред Вас вече е нашето Spot ревю…

SAMSUNG CSC

Olympus E-M1 до Fuji X-E1

Конкуренцията е жестока, фирмите правят нови и нови модели. Понякога бързат и се провалят, понякога успяват, но като правило подобренията са малки и несъществени и в тази надпревара с времето печели само Дяволът. Както в спорта, така и във фотографията, рекордите се постигат с безброй опити. Olympus Е-М1 прави опит за поставяне на рекорд, но дали опитът е успешен? Това може да се разбере само след като поставим фотоапарата на Olympus рамо до рамо с конкуренцията – да снимат заедно, с един и същ обект и да видим снимките.

Изводът е, че апаратът е по-добър от някой други, но има проблеми в качеството на файла. По-скоро е трябвало да бъдат решени те, а не да се правят безсмислени подобрения. В никакъв случай не твърдим, че фотоапаратът не е хубав. Просто е излишно оскъпен и това го прави недостатъчно конкурентноспособен на пазара.

Тук бих посъветвал всички фирми, които се опитват да направят рекорд следното: търсете баланса между техническите нововъведения, начина на използването им и доколко имат смисъл при снимане, защото има много открития, които не помагат на фотографа. Дори напротив! Те пречат, заради излишното усложняване, или имат незначителен ефект за крайния продукт – Нейно Величество Снимката!

Отново хващам Olympus E-M1, този космически фотоапарат, и съм готов да излетя във вселената на фотографията. Усещането е невероятно. Чувствам силата на технологията, творческият гений в мен е провокиран и съм готов да споделя с Вас моето преживяване. Да! Olympus E-M1 е отново тук и започваме да снимаме – излитаме…!

_____________________________________________________________________________

Spot 1. | Оценка 9/10 | Ергономия

Опознаването му е бавно и сложно, но щом се сприятелите и взаимно се настроите един към друг, Оли ще бъде част от Вас и няма да искате да се разделите с него…

_____________________________________________________________________________

olympus-EM1-front-back

Olympus E-M1 има силно фотографско излъчване. Фотоапарат, фотоапарат и пак фотоапарат! Докосвам го. Усеща се като фотоапарат – и то истински такъв!

Най-важното е фотографът да стане едно цяло с фотоапарата. Има камери, с които това става бързо (както при Samsung NX300), има камери, с които това е невъзможно, но има и камери, с които това става след като се опознаете. Именно последният тип са най-истинските камери. Камерите-приятели. Такъв приятел може да Ви стане Olympus E-M1! Опознаването му е бавно и сложно, но щом се сприятелите и взаимно се настроите един към друг, Оли ще бъде част от Вас и няма да искате да се разделите с него…

Много удобен фотоапарат с възможност за различни настройки на бутоните и джойстиците по Ваше желание и според Вашия характер. Необходим е около един ден, за да разучите всичките му настройки и да ги препрограмирате според собствените си предпочитания.

Винаги остава едно съмнение, че е възможна грешка там някъде в многото настройки, но това усещане изчезва, колкото повече общуването с камерата… И все пак си мисля, че някои неща от менюто могат да се опростят. Това определено е фотоапарат за професионалисти или напреднали любители.

SLRvsCSC

Olympus E-M1 не е малък по размери. Той наистина е по-малък от DSLR камерите, но със сигурност е по-голям от безогледална (CSC) камера. Усеща се като една идея по-голям от Fuji X-E1 и най-малко идея и половина по-голям от Samsung NX300 Full frame. Sony A7 с китовия си обектив не се усеща като по-голям от Olympus E-M1 с неговата матрица с кроп фактор х2.

Olympus E-M1 е фотоапарат с точните размери – нито прекалено малък, нито много голям. Ако търсите перфектния размер – това е той! Ако търсите най-малкия размер – потърсете другаде!

Електронният визьор (EVF) е ясен, с достатъчно бързо опресняване (не се замазва при бързо преместване), но не е по-ясен от визьора на Panasonic GH3, който е най-добрият визьор, който съм виждал!

em1_top

Бутоните са разположени на удобни места. С добра изработка са и са прахо и водоустойчиви. Това дава на фотоапарата допълнителни възможности за снимки в различни метрологични условия при до -10 градуса. Тествах го! Наистина работи и при -10 градуса!

5-осната система за стабилизация на изображението дава възможност за по-различни снимки при слабо осветление или динамична обстановка. Нашият тест показва, че 5-осната стабилизация дава 5 стопа предимство и е видимо по-добра от стабилизацията на Samsung, Fuji и Sony, които сме тествали.

Подвижният дисплей, WiFi функцията и устойчивият метален корпус осигуряват на камерата още възможности за снимки. Това е фотоапарат, който покрива широк диапазон от възможни ситуации за снимане. Това е едно ново начало.

Малките бутони на задния четворен джойстик го правят неудобен за работа с ръкавици при отрицателни температури. Това намираме за сериозна недомислица от страна на Olympus. Останалите бутони и джойстици могат да се управляват добре и с ръкавици след известна доза тренировки.

Бутонът за включване и изключване не е поставен на удобно място, но този недостатък е незначителен на фона на космическата технология, с която е заредена камерата. Поздравления за Olympus за добрата ергономия и чудесния дизайн!

_____________________________________________________________________________

Spot 2. | Оценка 8/10 | Скорост на автофокуса

Това е фотоапарат, който те кара да чувстваш, че всеки избран от теб момент ще бъде твой завинаги! 

_____________________________________________________________________________

em1_grip

Тествахме фокуса на Olympus E-M1 с 12-50/3.5-5.6 и 12-40/2.8 (вж. нашето ревю), като забелязахме една идея по-добър фокус с втория обектив. Използвахме камерата и с обектив 45/1.8 и установихме същото забавяне спрямо 12-40/2.8. Можем да обобщим, че истинската бързина на камерата си личи с обектива 12-40/2.8. С другите обективи пак е достатъчно бърз, но не и много бърз. От тук нататък, когато говорим за скоростта на автофокуса, ще имаме предвид обектива 12-40/2.8

Скоростта на фокуса се запазва при доста слаба светлина от порядъка на 30-20 и дори 10 Lux. Тук се вижда предимството на Olympus E-M1 пред конкуренцията Samsung NX300 и Fuji X-M1, с които имахме възможност да съпоставим Olympus E-M1.

Единственият проблем, който установихме с автофокуса, е при използване на Continuos AF (постоянен фокус) и движещ се обект. Тогава фотоапаратът се държи по-лошо от DSLR камера и не фокусира в 60% от кадрите, както се вижда от нашия тест “Скачащото момиче”. Независимо от това, Olympus E-M1 си остава най-добрият безогледален фотоапарат за динамични снимки. Всички безогледални фотоапарати имат този проблем, затова, ако искате да правите наистина добри спортни снимки, по-добре си купете DSLR.

Според теста на imaging-resource, скоростта на автофокуса е 0,139 секунди (Full Autofocus, Single-area AF mode) – много бърз, според мен, и 0,138 секунди (Full Autofocus, Multi-area AF mode) – отново много бърз. Ако включите светкавица, фокусът продължава да е добър – 0,269 секунди (Full Autofocus, Single-area AF mode Auto flash enabled) и е подходящ за портрети.

•  На силна светлина (над 100 Lux) Бърз, бърз и пак бърз. Тук проблеми няма, с изключение на бързо движещите се обекти при Continuos AF, където фокусът се губи на половината от снимките, а това е малко по-малко от снимки без фокус, направени на слаба светлина.

На слаба светлина (под 10 Lux) скоростта на автофокуса се забавя много малко и то при под 5 Lux. Както се вижда на снимките по-долу, това забавяне не ни пречи да заснемем решаващия момент и тук Картие Бресон би ми завидял за фотоапарата – космическият Olympus E-M1.

Тест I “Скачащото момиче” – постоянен фокус, слаба светлин

 Задачата: Целта за задачата беше да се направи една снимка в решаващия момент, описваща целия скок. Тук Картие Бресон е специалист, въпреки че е снимал с ръчен фокус.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus E-M1, обектив 12-40/2.8, F/7.1, S 1/500, ISO 1600 | Full size |

Изпълнение: Направихме 216 кадъра с Continuos AF (постоянен фокус) на слаба, разсеяна, дневна светлина, като 83 от снимките са на фокус (около 40%), а 10 са и интересни и на фокус (около 4%). Избрахме една снимка, тази, която виждате горе. Повечето от кадрите са направени при ISO 1600 и 1/500 от секундата, за да се избегне замъгляването от движението (motion blur). Най-добрата снимка е заснета при същите данни – S 1/500, F/7.1, ISO 1600. Изображението е на фокус и е фиксирано достатъчно добре от скоростта 1/500, но остротата му не е на нужното ниво поради слабата работа на фотоапарата при по-високо ISO 1600. Въпреки това, снимката е използваема, като се имат предвид условията, в който е заснета.

При снимане с фотоапарата той се усеща като много бърз и дори при динамични снимки има достатъчно кадри на фокус. Трябва да отбележим, че фокусът на Olympus е един от най-добрите при безогледалните фотоапарати. Въпреки това, той не е по-добър от фокуса на DSLR камерите. Ако искате да снимате динамични снимки, тогава безогледалните фотоапарати не са за Вас. Но ако се ръководите от малките размери на фотоапарата, тогава Olympus E-M1 е точното решение за Вас! В сравнение със Samsung NX300, той е видимо по-бърз.

• Извод: Olympus E-M1 има достатъчно бърз фокус, за да уловите всеки решаващ момент на силна и на слаба светлина, стига да го видите! Има само едно ограничение, което не е фатално, а именно снимките на бързо движещи се обекти – 60 % от тях не са на фокус.

• Обща скорост: Бърз, бърз, достатъчно бърз – няма проблеми тук. Това е фотоапарат, който те кара да чувстваш, че всеки избран от теб момент ще бъде твой завинаги! Ти избираш кой точно момент да запечаташ…! Отново поздравления за Olympus за бързия фотоапарат от Ники Теста!

_____________________________________________________________________________

Spot 3. | Оценка 8/10 | Изображение

Olympus E-M1 ни дава изображение за изложба.

_____________________________________________________________________________

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus E-M1, обектив 12-40/2.8, F/6.3, S 1/400, ISO 200 | Full size |

•  Изображението на Olympus E-M1 е много добро, но не е отлично. За подобна малка матрица е постигнато максималното. Що се отнася до изображението, въпреки голямата острота и доброто цветопредаване в повечето ситуации на снимане, то има малък диапазон на обработка на файла, особено при формат JPG. Ако не се налага да обработвате JPG често или ако снимате на RAW, този проблем изчезва, но не напълно. Липсва му плътността на файловете на Fuji и Samsung.

Тест II “Синьото небе”. Тест на файла. Olympus E-M1 срещу Fuji X-E1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus E-M1, обектив 12-40/2.8, F/5.6, S 1/640, ISO 200 | Full size |

Това не е “Жълтата подводница” на Бийтълс, а “Синьото небе” на Ники Теста. Нека умът Ви е спокоен, като необятното синьо небе. Събудете Буда-природата в себе си и погледнете сравнението по-долу.

Условия на теста: Снимките са направени с една и съща бленда, F/8, на един и същи обект, една след друга в рамките на 10 секунди, на JPG и на RAW. Отворихме файловете във Photoshop и ги обработихме с филтър Unsharp Mask 500% и радиус 1. При 100% кроп. Показваме едно и също място от кадъра за двата фотоапарата.

  500% Sharpen – JPG

•  500% Sharpen – RAW

Анализ – JPG: Наблюдаваме внимателно структурата на изображението и сравняваме. Обърнете внимание на изображението на Olympus E-M1 в JPG формат, колко повече артефакти има в сравнение с изображението на Fuji X-E1. Изображението на Fuji също има артефакти, но те са на по-малко места и по-слабо изразени. Особено голяма е разликата в Sharpening Halos (белия контур или още „окантването”, прехода между светли и тъмни тонове) в края на покрива. Той почти липсва при Fuji въпреки 500% Sharpen, но е много голям при Olympus. Окантването при Olympus се вижда в суровия файл без филтър Sharpen, а при 50% Sharpen е още по-забележимо. При 100% Sharpen е белият контур е видимо голям.

Анализ – RAW: При RAW нещата се изравняват. Изображението на Olympus се подобрява, като структурата на файла се хомогенизира и повече прилича на приятно филмово зърно. Но изображението на Fuji си остава по-добро, въпреки че артефактите и тук във вид на хомогенизирано филмово зърно се увеличават и окантването започва да се забелязва. При Olympus, интензивността на артефактите отново е по-висока.

Извод: Тези артефакти в изображението на Olympus E-M1 не са решаващи за крайния резултат, защото Olympus E-M1 ни дава изображение за изложба. Тези артефакти ограничават постснимачната обработка на файла и говорят за проблем и нестабилност на матрицата и/или процесора на Olympus E-M1. Навярно това е следствие от опита за поставяне на рекорд от страна на Olympus да постигнат висококачествено изображение с толкова малка матрица.

a7r-vs-omd-em1-top-625x218

Photography © sonyalphalab.com

Ако трябва да сравним размера на Olympus E-M1 с този на Sony A7 Fullframe, ще трябва да посъветваме Olympus да минат на FF матрици. Това, че матрица е малка, не прави Olympus E-M1 по-малък по размери от Sony A7 с FF матрица.

При сравнението не е важен само размерът. За сравнението имат значение бързината на автофокуса, броят на качествените обективи и удобството при работа. Най-важното сравнение е крайния продукт – качеството на изображението. В това отношение Sony A7 има по-големи шансове, но пък има много по-малки възможности за избор на обективи, по-бавен автофокус и не е с толкова добра ергономия, както Olympus E-M1.

Тест III “Хлябът”. Тест за шум. Olympus E-M1 срещу Samsung NX300

Olympus E-M1 30 сек. NR OFF

Olympus E-M1 30 сек. NR OFF | Full size |

Samsung NX300 30 сек. NR OFF

Samsung NX300 30 сек. NR OFF | Full size |

Хлябът винаги е мерило за качеството на живота. Това важи и за нашата снимка на хляба. С космическия Olympus E-M1 излетяхме направо в звездното небе, но не в положителния смисъл! Погледнете колко много звезден прах (бял шум) има в тъмните части на кадъра, когато Olympus E-M1 снима на експонация от 30 сек. с изключен NR. Подобен проблем споменават и cameralabs.com

Шум, дълга експонация – Olympus E-M1 срещу Samsung NX300

Сравнението на 30-секундите експонации на двата фотоапарата е очевидно. Изображението на Samsung е без шум, с достатъчна острота и детайли. Изображението на Olympus е с голям шум и е неизползваемо без включен NR филтър.

Извод: За да направим снимка при експонация над 5 сек. с Olympus E-M1 е нужно да включим NR филтъра. Нашият опит показва, че цветният и белият звезден шум се появява при експонация по-дълга от 5 сек. Става особено видим при експонация над 10 сек. в тъмните места на кадъра и ясно видим и в светлите места на кадъра, при експонация над 20 сек. Включването на NR филтъра премахва шума много добре, но намалява остротата и детайлите на изображението.

Тест IV “Окото на Кита” – ОстротаOlympus (китов обектив) 12-40/2.8

Условия на теста

EM1_Ostrota

“Окото на Кита” Olympus 12-40/2.8 | Full size |

Olympus 12-40/2.8 е един отличен китов обектив за E-M1. Много сме впечатлени от голямата му острота при най-отворената бленда F/2.8. Остротата е много добра до F/11, където дифракцията оказва влияние и има известно размазване на детайлите. То е пренебрежимо малко и едва към бленда F/16 виждаме една идея падане на качеството. При F/22 качество не е достатъчно добро. Изображението е меко и с нарушен фин контур, затова не Ви препоръчваме да използвате обектива с тази бленда.

Обективът пасва отлично на матрицата на Olympus E-M1. Това е най-подходящият обектив за този фотоапарат, защото му позволява да се разгърне в цялата си мощ и величие. Поздравяваме Olympus за тази чудна комбинация!

Тест V МакроOlympus (китов обектив) 12-40/2.8

makro_Oly_Sam_Fuj

Хубаво е, когато един китов обектив има и добри макро възможности. Това може да спести носенето на допълнителен макро обектив поне в някой ситуации. Макро възможностите на Olympus 12-40/2.8 (китов обектив) са много добри, както се вижда от сравнението с конкуренцията Samsung NX300 и Fuji X-E1. Отново поздравления за Olympus за отличния обектив!

Продължение… очаквайте скоро!

I I I Част – Olympus E-M1 – “Spot” ревю

Тест XIII • Тестове на улицата – Olympus E-M1 срещу Fuji X-E1
Тест XIV • Тестове на улицата – Olympus E-M1 срещу Samsung NX300
Тест XV • Арт филтри – Olympus E-M1

Spot 4 | Оценка 8/10 | Обективи
“Окото на Кита” – Olympus 45/1.8
Най-качествените обективи за Olympus E-M1 според DxO

• Галерия

• Заключение и оценки
Скорост: 8/10
Ергономия: 9/10
Изображение: 8/10
Обективи: 9/10
Цена: 5/10
Общо: 7.8

OLYMPUS E-M1 – Опит за рекорд “Spot” ревю, част I

Вашият коментар