Камера тест

Списание © ФАР 2013 Ник Чалдъков

_____________________________________________________________________________

СЪДЪРЖАНИЕ

 

____________________________________________________________________________

OLYMPUS E-M1 – ОПИТ ЗА РЕКОРД

Март 17, 2014

em1_grip

Бърз, много бърз…! Но…

  ____________________________________________________________________________

ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ SAMSUNG NX300

Януари 31, 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Интелигентния е тук !

____________________________________________________________________________

SONY A7 – ЦАРЯТ НА БЕЗОГЛЕДАЛНИТЕ – ПРЕВЮ

Декември 17, 2013

Sony A7 срещу Fuji X-E1 – сравнителен анализ

 ____________________________________________________________________________

OLYMPUS OMD E-M1 – ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Декември 11, 2013

 Наздраве за новата камера на Olympus !

_____________________________________________________________________________

• Условия на теста „Spot” ревю

_____________________________________________________________________________

 „Spot” ревю

 

• В нашите „Spot” ревюта ще се фокусираме само върху най-важните характеристиките на фотоапаратите, който имат практическо значение за снимането.

 

 Правим „Spot” ревютата си в реални условия. Виждаме обекта, настройваме фотоапарата и снимаме няколко пъти.

 

 Не ползваме статив (изключение правят само снимките за тест на разделителната способност и снимките за ISO теста).

 

• Тук сравняваме не фотографите, а фотоапаратите, затова не правим арт снимки (ако искате да видите моите арт снимки, вижте тук). Нашите тестови снимки имат за цел да разкриват истинската същност на фотоапаратите. Показваме недостатъците им и изказваме мнение дали според нас тези недостатъци са фатални или не… Всеки апарат си има недостатъци. Някои от тях са недопустими, а други могат да се преодолеят, ако фотографът има талант. Тук ще Ви помагаме да разберете кои недостатъци какви са.

 

 Имайте предвид, че всеки тест е субективен и генерални изводи не могат да се правят. По-скоро може да се каже, че се стремим да открием тенденции, които се наблюдават при определени условия. Нашите изводи не са категорични и най-добре Вие сами да изпробвате фотоапаратите, да повторите нашите тестове, ако се съмнявате в тях, или да направите свои собствени тестове.

 

• Предварително се извиняваме, но идеален фотоапарат няма и нашите ревюта и превюта няма как да бъдат 100% положителни. Идеален за нас е само Бог и само Неговата оценка е 10/10! Максималната оценка, която даваме за фотоапарат е 9/10, което за нас е максимално близо до Бог!

 

• Нашите „Spot” ревюта нямат претенция за изчерпателност. Претрупването с информация е един от проблемите на глобализацията. Изчерпателни ревюта можете да прочетете в сайтове като www.imaging-resource.com Екипът на списание ФАР Ви предлага уникален поглед към даден фотоапарат, който се основава на нашия личен опит с него в комбинация с теоретичен анализ на съществуващата в Интернет информация. Ние съпоставяме различните гледни точки и правим нашите заключения в динамичен план.

 

• Избрали сме метода на сравнението – да сравняваме фотоапаратите поставени един до друг, защото сравнението е най-реалният начин за избор.

 

 Условия на теста

 

 Снимаме, като предварително сме нулираме всички функции по подразбиране (чрез функцията Reset). Разглеждаме резултата. Ако има нещо, което не ни харесва, правим минимални промени по настройките и снимаме отново.

 

 Обикновено изключваме филтрите за намаляване на шума и така тестваме ISO Задаваме възможно най-ниската стойност на ISO, а именно 100 или 200

 

 Изключваме филтъра Sharpen в Jpеg файла. 90% от снимките в теста са направени във формат Jpеg. Правим няколко снимки и в RAW, за да видим разликата. Обикновено тя не е голяма, около 10 -15 % в полза на RAW. Това, обаче, не важи във всички ситуации. Парадоксално е, но нашата практика показва, че някои снимки излизат по-добре, ако са направени във формат Jpeg.

 

 Избираме си задача, която да изпълним с двата фотоапарата. Снимаме едновременно и при еднакви настройки, които са близки до настройките по подразбиране. Резултатите пубикуваме в нашите превюта („превю” = предварителен преглед).

 

 Когато правим т. нар. „ревю“, се опитваме да направим максимално добра снимка с всеки от фотоапаратите, които тестваме, като променяме настройките (бленда и скорост, снимаме на JPG и RAW, включваме или изключваме стабилизацията на изображението и др.). После сравняваме резултата на голям, качествен монитор, избираме най-добрата снимка за всеки фотоапарат и коментираме. Идеята ни е да поставим фотоапаратите в еднакви условия, да използваме еднакви настройки или да оптимизираме настройките и на двата фотоапарата до максимално качество на изображението. По този начин разбираме кой фотоапарат за какво е най-подходящ…

 

 Снимките, който показваме, не са обработени във Photoshop. Те са това, което прави фотоапаратът. Същността на фотографията е в снимането, не в постобработката. Когато ретушираме дадена снимка прекалено много, ние се превръщаме от фотографи в графични дизайнери, затова може да се твърди, че във Photoshop има около десет инструмента за фотографи, останалите са за дизайнери. Да не забравяме, че ние сме фотографи.

 

• Ако не вярвате на нашите резултати, повторете теста сами при същите условия или направете свои тест, по-различен от нашия и нека сравним резултатите. Винаги е възможна грешка или субективна оценка. Не забравяйте вечната мъдрост, че светът е субективен. Приемайте живота като игра!

 
•  ISO тест – Условия на теста

 

 Високи стойности на ISO използваме, когато скоростта не е достатъчно висока, за да ни позволи да направим ясна снимка без замъгляване от движение (motion-blur). Обикновено тоав става  в тъмна обстановка, при слаба светлина, когато имаме изкуствен източник на светлина или когато времето е облъчно, Искахме да проверим представянето на фотоапарата в подобна ситуация, затова избрахме да проведем нашия ISO тест при следните условия:

 

 Изкуствено осветление (тогава е най-критичното осветление за повечето фотоапарати) със сила от 13 Lux (в най-тъмните части на кадъра) до 80 Lux (в най-светлите части на кадъра)

 

 Фотоапаратът е на статив. Снимаме на самоснимачка със забавяне от 3 секунди за стабилност на фотоапарата.

 

 Блендата е една от най-качествените за съответния обектив – 5,6, 8 или 11

 

 Изключваме шумопотискащите филтри.

 

 Повтаряме теста и с включени филтри, ако фотоапаратът се представя слабо при високо ISO. Това не помага много, защото филтрите, макар и по-малко, продължават да омекотяват изображението. Тук е мястото да споменем, че професионалните фотоагенции, като Alamy например, съветват да се изпращат снимки без допълнителни филтри за намаляване на шума и без филтър Sharpen.

 

 Гледаме целите кадри на заснетите снимки и правим своите изводите. Избираме онази част от снимката, която е най-покаателна за различните стойности на ISO и правим съответните коментари.

 

• Ако не вярвате на нашите резултати, повторете теста сами при същите условия или направете свои тест, по-различен от нашия и нека сравним резултатите. Винаги е възможна грешка или субективна оценка. Не забравяйте вечната мъдрост, че светът е субективен. Приемайте живота като игра.

SAMSUNG CSC

Позиция на „Окото на Кита“ в кадъра

 

 „Окото на Кита“ – Условия на теста

 

 Качествена светлина в студио с осветеност не по-малка от 100 Lux. При такава светлина, когато се снима на бленда F/8 и ISO 100, скоростта не трябва да е по-малка от 1/15 от секундата. Това е важно, защото влияе върху качеството на изображението

 

• Фотоапаратът е на статив и на самоснимачка с 3-секундно забавяне за стабилност. Снимаме на всички бленди на обектива.

 

 Разглеждаме целите кадри на голям, качествен монитор, правим си съответните изводи, изрязваме част от кадъра на различните бленди, близо до “Окото на Кита”, монтираме кадрите един до друг и това е снимката, която публикуваме. Като гледаме само нея, не можем да направим изчерпателен анализ за острота на обектива. Тази снимка е само един нагледен ориентир за общата тенденция. Тестът цели да се създаде отправна точка за остротата на обективите, но няма претенции, че е перфектен или 100% точен. По-скоро неговата стойност се състои в тълкуването на резултатите от Ник Чалдъков, който има многогодишен опит в тази област. Ние не публикуване целите кадри от всяка бленда, а само части от кадъра в близост до “Окото на Кита” по авторско -правни причини.

 

 “Окото на Кита” не се намира в центъра на кадъра. Центърът на кадъра е едно от най-маловажните места в снимката според композиционните правила и там не се слагат важните обекти във фотографията. Важните обекти се слагат встрани от центъра, близо до или в силовите точки, или на преден план. Затова “Окото на Кита” се намира на преден план, близо до дясна силова точка, малко към средата на кадъра. С думи се обяснява трудно, затова публикувахме схемата по-горе.

 

 Ако не вярвате на нашите резултати, повторете теста сами при същите условия или направете свои тест, по-различен от нашия и нека сравним резултатите. Винаги е възможна грешка или субективна оценка. Не забравяйте вечната мъдрост, че светът е субективен. Приемайте живота като игра!

Списание © ФАР 2013

 

КАМЕРА ТЕСТ

Вашият коментар