Интелигентният Samsung NX300, Част I

Списание © ФАР 2014 Ник Чалдъков

СЪДЪРЖАНИЕ

I Част – Интелигентният Samsung NX300 – „Spot“ ревю

| 7/10 | Скорост на автофокуса
| 8/10 | Ергономия
| 8/10 | Изображение
Китов обектив 18-55 мм F/3.5-5.6

II Част – Интелигентният Samsung NX300 – „Spot“ ревю

| 5/10 | Обективи
Samsung 85 мм F/1.4
Samsung 2D/3D 45 мм F/1.8
Галерия Samsung NX300
Обобщение и оценки

• Оценки

• Скорост: 7/10
• Ергономия: 8/10
• Изображение: 8/10
 Обективи: 5/10
 Цена: 10/10
• Общо: 7.6

_____________________________________________________________________________

I ЧАСТ – ИНТЕЛИГЕНТНИЯT SAMSUNG NX300 – „Spot” ревю 

В живота и във фотографията
всичко зависи от гледната точка.

_____________________________________________________________________________

9 януари 2013 г.

Току-що получих Samsung NX300 с любезното съдействие на Samsung България. Първото, което ми прави впечатление, е, че това е един изключително интелигентен фотоапарат с интуитивни настройки. За по малко от 15 минути успях да настроя фотоапарата (без да чета инструкцията за употреба) и започнах да снимам. До по-интуитивен фотоапарат не съм се докосвал. Още от тук си личи, че Samsung в бъдеще ще бъде големият играч на пазара на безогледални фотоапарати. Да видим, обаче, какви резултати ще постигне камерата в реални условия на тестване…

ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ SAMSUNG NX300

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Положителни страни – накратко:

+ прекрасен цвят, много добро изображение, добър файл
+ много добро цветопредаване (Hue) на автоматичен бял баланс (Auto White Balance)
+ отличен китов обектив
+ бърз автофокуса на светло, добра обща бързина
+ интелигентно и интуитивно управление, лесни и ясни менюта, леко и удобно тяло
+ фокусирането и снимането с докосване на дисплея

 Отрицателни страни – накратко:

 бавен автофокус на тъмно (под 30 – 50 lux) 
 липсва визьор (дисплея не се вижда добре на ярка слънчева светлина)
 малко на брой качествени обективи
 не е подходящ за спортни снимки
 мек спусък

_____________________________________________________________________________

• „Spot” ревю на Samsung NX300

 „Spot” ревюто е нещо средно между превю (предварително ревю) и пълно ревю.

_____________________________________________________________________________

 • „Spot” ревю

 

 В нашите „Spot” ревюта ще се фокусираме само върху най-важните характеристиките на фотоапаратите, който имат практическо значение за снимането.

 

• Правим „Spot” ревютата си в реални условия. Виждаме обекта, настройваме фотоапарата и снимаме няколко пъти.

 

• Не ползваме статив (изключение правят само снимките за тест на разделителната способност и снимките за ISO теста).

 

• Тук сравняваме не фотографите, а фотоапаратите, затова не правим арт снимки (ако искате да видите моите арт снимки, вижте тук). Нашите тестови снимки имат за цел да разкриват истинската същност на фотоапаратите. Показваме недостатъците им и изказваме мнение дали според нас тези недостатъци са фатални или не… Всеки апарат си има недостатъци. Някои от тях са недопустими, а други могат да се преодолеят, ако фотографът има талант. Тук ще Ви помагаме да разберете кои недостатъци какви са.

 

• Имайте предвид, че всеки тест е субективен и генерални изводи не могат да се правят. По-скоро може да се каже, че се стремим да открием тенденции, които се наблюдават при определени условия. Нашите изводи не са категорични и най-добре Вие сами да изпробвате фотоапаратите, да повторите нашите тестове, ако се съмнявате в тях, или да направите свои собствени тестове.

 

• Предварително се извиняваме, но идеален фотоапарат няма и нашите ревюта и превюта няма как да бъдат 100% положителни. Идеален за нас е само Бог и само Неговата оценка е 10/10! Максималната оценка, която даваме за фотоапарат е 9/10, което за нас е максимално близо до Бог!

 

• Нашите „Spot” ревюта нямат претенция за изчерпателност. Претрупването с информация е един от проблемите на глобализацията. Изчерпателни ревюта можете да прочетете в сайтове като www.imaging-resource.com Екипът на списание ФАР Ви предлага уникален поглед към даден фотоапарат, който се основава на нашия личен опит с него в комбинация с теоретичен анализ на съществуващата в Интернет информация. Ние съпоставяме различните гледни точки и правим нашите заключения в динамичен план.

 

• Избрали сме метода на сравнението – да сравняваме фотоапаратите поставени един до друг, защото сравнението е най-реалният начин за избор.

 

• Условия на теста

 

• Снимаме, като предварително сме нулираме всички функции по подразбиране (чрез функцията Reset). Разглеждаме резултата. Ако има нещо, което не ни харесва, правим минимални промени по настройките и снимаме отново.

 

 Обикновено изключваме филтрите за намаляване на шума и така тестваме ISO Задаваме възможно най-ниската стойност на ISO, а именно 100 или 200

 

 Изключваме филтъра Sharpen в Jpеg файла. 90% от снимките в теста са направени във формат Jpеg. Правим няколко снимки и в RAW, за да видим разликата. Обикновено тя не е голяма, около 10 -15 % в полза на RAW. Това, обаче, не важи във всички ситуации. Парадоксално е, но нашата практика показва, че някои снимки излизат по-добре, ако са направени във формат Jpeg.

 

 Избираме си задача, която да изпълним с двата фотоапарата. Снимаме едновременно и при еднакви настройки, които са близки до настройките по подразбиране. Резултатите пубикуваме в нашите превюта („превю” = предварителен преглед).

 

 Когато правим т. нар. „ревю“, се опитваме да направим максимално добра снимка с всеки от фотоапаратите, които тестваме, като променяме настройките (бленда и скорост, снимаме на JPG и RAW, включваме или изключваме стабилизацията на изображението и др.). После сравняваме резултата на голям, качествен монитор, избираме най-добрата снимка за всеки фотоапарат и коментираме. Идеята ни е да поставим фотоапаратите в еднакви условия, да използваме еднакви настройки или да оптимизираме настройките и на двата фотоапарата до максимално качество на изображението. По този начин разбираме кой фотоапарат за какво е най-подходящ…

 

 Снимките, който показваме, не са обработени във Photoshop. Те са това, което прави фотоапаратът. Същността на фотографията е в снимането, не в постобработката. Когато ретушираме дадена снимка прекалено много, ние се превръщаме от фотографи в графични дизайнери, затова може да се твърди, че във Photoshop има около десет инструмента за фотографи, останалите са за дизайнери. Да не забравяме, че ние сме фотографи.

 

• Ако не вярвате на нашите резултати, повторете теста сами при същите условия или направете свои тест, по-различен от нашия и нека сравним резултатите. Винаги е възможна грешка или субективна оценка. Не забравяйте вечната мъдрост, че светът е субективен. Приемайте живота като игра!

 

Три седмици по-късно…
29 януари 2014 г.

_____________________________________________________________________________

1-ви Spot. | 7/10 | Скорост на автофокуса

Фокусът работи с учудваща лекота и бързина на светло…

_____________________________________________________________________________

nx300_fs

Photography © www.samsung.com

 Според теста на imaging-resource, скоростта на автофокуса е 0,116 секунди (Full Autofocus, Single-area AF mode) – много бърз, според мен, и 0,299 секунди (Full Autofocus, Multi-area AF mode) – усеща се забавяне… Ако включите и светкавица, фокусът става прекалено бавен – 0,408 секунди (Full Autofocus, Single-area AF mode Auto flash enabled) и неподходящ за подвижни обекти и портрети.

• На силна светлина (над 100 Lux) фокусът работи с учудваща лекота и бързина. При наличие на по-ярък обект на заден план, камерата може да избере да фокусира в светлата област и да пропуснете маркирания обект на преден план. Тази неточност се появява неочаквано и невинаги, но вероятност да се наблюдава съществува. Фокусът се конкурира по лекота и бързина с този на Olympus EM1 на светло, но не и по-точност и възможности за избор на малка зона. Когато можем да фокусираме с малка зона, повишаваме точността на мястото на фокуса. Ако се запази и скоростта при фокусиране в малката зона, фотоапаратът е с добра фокусна система, подобна на тази на Olimpus E-M1. Фокусът на Samsung NX300 е по-добър с максимално широко отворена фокусна зона (размерът на фокусната зона може да се коригира). Това важи най-вече при по-слаба светлина (под 50 Lux).  Въпреки това, за разлика в цената от 3000 лв (Olympus EM1 – 4300 лв, Samsung NX300 -1300 лв), фокусът е прекрасен!

 На слаба светлина (по-малко от 30 Lux) скоростта на фокуса видимо се забавя. Според pcmag.com, тя е 1,4 сек – прекалено бавна, според мен. Ниската скорост пречи и досажда при нормално снимане! Въпреки забавянето, фокусът е по-бърз от този на Fuji X-E1 и по-стабилен при подобно слабо осветление. Фокусът остава използваем, но за статични обекти. Не е подходящ за портрети.

• Да сравним Samsung NX300 с най-бързия безогледален фотоапарат Olympus EM1 с данни от www.imaging-resource.com и www.pcmag.com *

Забавяне от момента на снимане (shutter lag) Samsung NX300 Olympus E-M1
Силна светлина 0,116 сек 0,139 сек
Слаба светлина * 1,4 сек 1,2 сек
Старт – снимка 1,2 сек 0,8 сек
Кадъра/сек * 7,2 10,5
ТЕСТ I • „Скачащото момиче“ – Постоянен фокус, слаба светлин
skok

78 дубъла на Continuos AF | 24 на фокус, около 30% | 6 интересни, около 8%

• Задачата: Целта за задачата беше да се направи една снимка в решаващия момент, описваща целия скок. Тук Картие Бресон е специалист, въпреки че е снимал с ръчен фокус.

SAMSUNG CSC

Samsung NX300, Continuos AF, S 1/160, ISO 400, F/5 | Full size |

 Изпълнение: Направихме 78 дубъла на Continuos AF (постоянен фокус) на слаба, разсеяна, дневна светлина, като 24 от снимките са на фокус (около 30%), 6 са интересни и на фокус (около 8%) и избрахме тази, която виждате горе. Повечето от кадрите са направени на 1600 ISO и на 1/400 от секундата, за да се избегне замъгляване от движение (motion blur). Както често се случва в живота, “по случайност” най-добрата снимка стана тази, заснета на 1/160 от секундата (доста бавна скорост за динамична фотография) и по-качественото ISO 400. Остротата в лицето не е достатъчна, но това по-скоро се дължи на бавната скорост, не на фокуса. От друга страна, остротата в тялото е достатъчно добра за снимка в подобни условия. С други думи, че Samsung NX300 не е най-добрата безогледална камера за динамични снимки. Това се разбира и от сравнението и с Olympus E-M1, който подложихме на същия тест. Той от 216 заснети кадъра (кадрите са повече, защото Olympus-ът снима повече кадри в секунда и има по-голям буфер) направи 83 на фокус (около 40%) и 10 интересни и на фокус (около 4%). Въпреки всичко, със Samsung NX300 определено могат да се снимат движещи се обекти. Има съвпадение между статистическите данни и усещането, което създават двата фотоапарата, когато снимат. Samsung NX300 се усеща като по-бавен, но има по-голям късмет в моментите – 8% добри снимки – хем на фокус, хем интересни – срещу 4% добри снимки на Olympus E-M1. “Роди ме мамо с късмет, па ме хвърли на смет”, както е казал българският народ. Samsung NX300 e харизматична камера!

• Извод: На силна светлина и неподвижни обекти Samsung NX300 е почти толкова бърз, колкото и най-бързия безогледален фотоапарат, Olympus E-M1. На слаба светлина под 50 Lux Samsung NX300 се забавя, а под 30 Lux е много бавен за подвижни обекти. Въпреки това, със Samsung NX300 можете да заснемете подвижен обект, дори при сравнително слабо дневно осветление, както се разбира от нашия тест. Continuos AF е проблем на всички беогледални фотоапарати.

Намирам Samsung NX300 за достатъчно добър, въпреки явната му разлика с Olympus E-M1. Ако се нуждаете от фотоапарат за динамични снимки, то безогледалните не са Вашият избор. Насочете се към огледалните на Canon. Olympus E-M1 е една добра алтернатива за по-малко тяло и един доста добър Continuos AF при занижени критерии за бързина. Но щом Картие Бресон е снимал своите велики снимки с ръчен фокус и е развълнувал света, то всяко наше разсъждение за бавността на автофокуса е едно оправдание за некадърност. Добрият фотограф може да заснеме и спортна кола не от формула 1 но на фокус, дори и с Fuji PRO1вижте тук!

 Обща скорост: Когато се работи с фотоапарата, се усеща лекота и достатъчна скорост. Апаратът се включва и е готов за снимане за около 1,2 сек според Imaging-resource.com. Като цяло го намирам за достатъчно бърз и не дразни със забавяне. Прави 7,2 кадъра в секунда според pcmag.com

_____________________________________________________________________________

2-ри Spot. | 8/10 | Ергономия

Най-интелигентният фотоапарат, който сме тествали. 

_____________________________________________________________________________

NX300_ergonomia

На пръв поглед не прилича на фотоапарат – тънък и без характерните бутони и копчета на Olumpus E-M1, но започнете ли да работите с това откритие на интелигентността, ще бъдете впечатлени от интуитивния стил на изработката и лесното опознаване на начините на управление. На мен ми бяха достатъчни 15 минути да разбера къде са основните настройки за управление без да ползвам инструкциите за употреба. 15 минути и бях готов да започна да снимам! Това е най-интелигентният фотоапарат, който сме тествали. Поздрави за Samsung! За мен това е фирмата, която ще направи големия бум на пазара за безогледални фотоапарати в следващите години. Следете внимателно нейните продукти – Samsung е бъдещето!

Фотоапаратът се усеща като по-малък от Fuji X-E1 и много по-малък от Olympus E-M1. Има лекота в работата с него, непринуденост и топлина. До Вас стои един интелигентен приятел, готов да Ви помогне, стига да го разбирате правилно. Можете да го носите всеки ден в малка чантичка и не представлява ангажимент. Това е добър фотоапарат за травел фотография. Малко по-големия размер на Fuji X-E1 и Olympus EM1 ги прави не толкова удобни в това отношение, защото и двата се усещат като по-големи, ръбати и тежки. Samsung NX300 е по-добрият избор като размер.

Сензорният екран и подвижният монитор го правят много удобен при работа. Възможностите за WiFi свързване го правят мобилен и глобален. Интелигентният е тук!

samsung_nx300_brown

 i-Function: Бутонът на обектива вляво е много удобен за бързи настройки на най-важните неща: ISO, компенсация, баланс на бялото и бленда или скорост в зависимост от режима. Този бутон го има само на обективи с i-Function. Това е едно много удобно и практично предложение от Samsung, добре измислено и работещо отлично.

 Дисплея: Цифрите и буквите по дисплея са достатъчно ясни. Менютата са опростени и лесни. Има нещо общо с идеята на Лайка тук – просто управление за велики снимки!

SNX300_d2

На дисплея фотографиите се виждат добре при нормална дневна светлина, но на силно слънце липсата на визьор се усеща осезаемо. Това е един от малкото недостатъци на фотоапарата. Един добър визьор ще подобри значително удобството при работа на светло, но също така ще помогне и за постигане на по-добра композиция и усещане за момента. Аз предпочитам снимането през визьор.

Управлението на фотоапарата е измислено добре. Въпреки че има само два въртящи се джойстици (за сравнение Olympus EM1 има 4), всичко е под контрол и се управлява с голяма лекота.

_____________________________________________________________________________

3-ти Spot. | 8/10 | Изображение

Спокойно, наситено и стабилно, с много приятен цвят и излъчване.

_____________________________________________________________________________

SAMSUNG CSC

Samsung NX300 F/8, S 1/160, ISO 100 Обектив кит | Full size |

Тук е голямата изненада! Samsung NX300 с китовия си обектив 18-55/3.5-5.6 има малко по-качествено изображение от Fuji X-E1 с китовия си обектив 18-55/2.8-4, но не и от Sony A7 (царят си остава цар!). Изображението на Samsung NX300 е почти толкова добро, колкото и изображението на Olympus E-M1, както се вижда от теста по-долу „Вълшебната перка на Хари“. Снимките са направени в студийни условия с триножник на 55 и съответно 50 мм при F8 и ISO 100 и 200. Малко по-остра и детайлна е перката на Хари с Olympus-а, но достатъчно плътна и детайлна е и със Samsung-а. Аз намирам изображението на Olympus E-M1 за нервно и заострено и то ме води до потрепване под лъжичката. Това се дължи на по-лошия файл на Olympus E-M1, който се обработва в малки граници. Накратко, предпочитам изображението на Samsung NX300 – то е спокойно, наситено и стабилно, с много приятен цвят и излъчване, идващо от по-голяма матрица и по-голямата резолюция.

• ТЕСТ II • „Вълшебната перка на Хари“ – Острота – NX300 срещу Е-М1
SAMSUNG CSC

В памет на моята рибка – дискуса Хари | живопис масло © Валентина Кръстева   |   Samsung Nx300, F8, S1/125, ISO 100 | Full Size |

“Вълшебната перка на Хари” е един много точен тест за остротата и детайлите на изображението. Снимките са направени в студийни условия, със статив, на бленда F/8 и скорост S 1/125 в крайните зони на двата обектива.

• NX300 срещу Е-М1 – Острота 100% кроп

Hary_OK_OLY_vs_SAM

Samsung NX300 18-55/3.5-5.6 | Full size | срещу Olympus ЕМ1 12-40/2.8 | Full size |

Изображението на Samsung NX300 може да се увеличи до 40 x 60 инча за изложбен принт според imaging-resource.com и има 2300 линии (LPH) с остри детайли при ISO 100 (почти същото е и в RAW). Изображението на Olympus E-M1 може да се увеличи до  36 x 48 инча и има 2300 – 2400 линии (LPH) с остри детайли при ISO 100 (същото е и в RAW). Това говори, че имаме предимство в резолюцията, когато снимаме със Samsung NX300. Като се има предвид разлика в цената от 3000 лв, изображението на Samsung NX300 ми харесва повече!

ТЕСТ III • Детайли – Samsung NX300 срещу Fuji X-E1
SAMSUNG CSC

Samsung NX300, F/8, S 1/125, ISO 100 | Full sixe |

Снимките са заснети в студио при еднакви настройки на двата фотоапарата и при еднакви условия. Фокусът пада на едно и също място, върху един и същ обект. Използваме формат JPG, без допълнителна обработка. Избрали сме автоматичен баланс на бялото (Auto WB). Освен очевидната разлика в цветовете, се забелязва и разлика в остротата на изображението, а именно то е темата на нашето сравнение. Според нас, при Samsung NX300 острота на изображението е една идея по-добра.

• JPG Samsung NX300 срещу RAW Fuji X-E1 – не обработен 100 % кроп

F_vs_S

JPG Samsung NX300, F/8, S 1/125, ISO 100 | Full sixe |      Fuji X-E1, F/8, S 1/125, ISO 200 | Full size |

Трудно е да повярваме, че фирма, която прави първите си стъпки в този бранш, каквато е Samsung, може да направи по-добър фотоапарат от Fuji – една легенда във фотографията. За да сме сигурни в резултатите и да не оставяме нищо на случайността, правим нов тест – този път на RAW. След като снимаме хляба, символът на храната за тялото, нека да нахраним и душата, за да не забравяме тяхната свързаност – материя и дух, Samsung и Fuji

• Свети Иван Рилски – фрагмент от икона

SAM_1119_RAW_OB1

Свети Иван Рилски икона    | RAW обработен | Samsung Nx300, F8, S1/125, ISO 100 | Full Size |

 RAW Samsung NX300 срещу RAW Fuji X-E1 – не обработен 100% кроп

F_vs_S_Sveti_Ivan_Rilski_RAW

RAW Samsung NX300, F/8, S 1/125, ISO 100 | Full size |     RAW Fuji X-E1, F/8, S 1/125, ISO 200 | Full size |

Репродуцирам иконата на един от най-великите българи, Свети Иван Рилски, и се моля безсмъртният му дух да закриля българския народ. Снимките са направени при еднакви за двата фотоапарата условия, в моето студио във Варна. Използваме формат RAW, отново без корекции. Във Photoshop конвертираме в JPG и сравняваме на голям монитор (тук, в Интернет разликите, които забелязахме, не се виждат така добре, затова публикувам и оригиналните файлове). Победител, макар и с много малка разлика, е Samsung NX300. Потвърждава се резултатът от теста на JPG.

Fuji е моята стара любов и религия, затова не мога току-така да се примиря. Решавам да обработя двете изображения, като се опитам да получа максималното от всеки файл, без да прекалявам с обработката на RAW във Photoshop, разбира се. Да сравним резултатите.

• RAW Samsung NX300 срещу RAW Fuji X-E1 – обработен 100 % кроп

F_vs_S_Sveti_Ivan_Rilski_RAW_OB1

RAW Samsung NX300, F/8, S 1/125, ISO 100 | Full size |      RAW Fuji X-E1, F/8, S 1/125, ISO 200 | Full size |

На голям монитор се вижда по-ясно, но и този път виждаме, че остротата на изображенията се изравнява. Това се дължи на много добрия файл на Fuji, който може да се обработва в широки граници, дори и на JPG. Цветовете могат да бъдат променени според предпочитанията на автора, затова ние сравняваме остротата на изображенията. Изображението на Fuji изглежда малко по-топло, но и на двете снимки съм дал 50% Sharpen и 33% Detail във Photoshop Camera RAW. Тези файлове могат да се обработят и по-добре, но за целите на нашето сравнение, това е достатъчно.

Изводът е ясен: Разликите в детайлите на двата фотоапарат при работа в RAW са пренебрежимо малки и по-важни са творческият гений и желанието за работа. Нека не забравяме също така, колко е прозаичен нашият живот с всички тези дребнави сравнения. Той бледнее пред духовния подвиг на Свети Иван Рилски. Поклон пред богочовека…

ТЕСТ IV • „Паметника“ Файл – Samsung NX300 срещу Fuji X-E1

В памет на моя първи учител по фотография, Димо Мугиларов. Той ме караше да снимам паметници, аз търсех техните сенки и така станах добър фотограф…

SAMSUNG CSC

Samsung NX300, F/8, S 1/500, ISO 100 | Full size |

Но да видим как се държи файлът на Samsung спрямо известния с качеството си файл на Fuji X-E1?

s_vs_f_file

Samsung NX300 срещу Fuji X-E1 – файл | Full size |

Тук Царят на файла Fuji се представя по-стабилно и има по-малко артефакти. Въпреки това, файлът на Samsung е достатъчно стабилен и добър за обработка и не създава проблеми. А в сравнение с файла на Olumpys E-M1, Samsung е по-добър.

• ТЕСТ V • Дифракция – Samsung NX300 срещу Fuji X-E1
diffraction_SNX300

Samsung NX300 с обектив 18-55/3.5-5.6 – дифракция тест | Full size |

Според мен, бленди F/5.6, F/8, F/11 на Samsung NX300 с китов обектив 18-55/3.4-5.6 са достатъчно остри и качеството им позволява използване за изложби.

diffraction_FXE1

Fuji X-E1 с обектив 18-55/2.8-4 – дифракция тест | Full size |

Бленди F/5.6, F/8, F/11 на Fuji X-E1 с обектив 18-55/2.8-4 намирам за използваеми, но малко по-меки от същите на Samsung. След бленда F/16 дифракцията си казва думата и изображението става по-меко, както и при Samsung. Може да приемем дифракцията на двата фотоапарата за еднаква. Разликата между тях идва от остротата и контраста на изображението, които са в полза на Samsung.

АНАЛИЗ  DxO – A7R срещу E-M1 срещу NX300

DXO

В сайта на DxO сравняваме Samsung NX300 с един от най-добрите фотоапарати на Olympus, а именно легендата Е-М1, и най-добрата матрица на Sony A7R, която е на второ място в класацията на DxO. Както се вижда, Samsung NX300 (76 Overall Score) има малко по-висок общ рейтинг от Olympus E-M1 (73 Overall Score) заради по-добрата работа на високо ISO. По дълбочина на цветовете е съвсем малко по-добър (с 0,6 bits) и е равен по динамичен обхват. Това показва, че фотоапаратът е подходящ за портрети (с 23,6 bits дълбочина на цветовете) и пейзажи с 12,7 стопа динамичен обхват. Не Ви препоръчваме, обаче, да го използвате за спортни снимки, поради влошаване на изображението след 942 ISO. Нашият ISO тест потвърждава мнението на DxO.

 ТЕСТ VI •  ISO – Samsung NX300
•  ISO тест – Условия на теста

 

• Високи стойности на ISO използваме, когато скоростта не е достатъчно висока, за да ни позволи да направим ясна снимка без замъгляване от движение (motion-blur). Обикновено тоав става  в тъмна обстановка, при слаба светлина, когато имаме изкуствен източник на светлина или когато времето е облъчно, Искахме да проверим представянето на фотоапарата в подобна ситуация, затова избрахме да проведем нашия ISO тест при следните условия:

 

 Изкуствено осветление (тогава е най-критичното осветление за повечето фотоапарати) със сила от 13 Lux (в най-тъмните части на кадъра) до 80 Lux (в най-светлите части на кадъра)

 

 Фотоапаратът е на статив. Снимаме на самоснимачка със забавяне от 3 секунди за стабилност на фотоапарата.

 

 Блендата е една от най-качествените за съответния обектив – 5,6, 8 или 11

 

 Изключваме шумопотискащите филтри.

 

 Повтаряме теста и с включени филтри, ако фотоапаратът се представя слабо при високо ISO. Това не помага много, защото филтрите, макар и по-малко, продължават да омекотяват изображението. Тук е мястото да споменем, че професионалните фотоагенции, като Alamy например, съветват да се изпращат снимки без допълнителни филтри за намаляване на шума и без филтър Sharpen.

 

• Гледаме целите кадри на заснетите снимки и правим своите изводите. Избираме онази част от снимката, която е най-покаателна за различните стойности на ISO и правим съответните коментари.

 

 Ако не вярвате на нашите резултати, повторете теста сами при същите условия или направете свои тест, по-различен от нашия и нека сравним резултатите. Винаги е възможна грешка или субективна оценка. Не забравяйте вечната мъдрост, че светът е субективен. Приемайте живота като игра!

Samsung_NX300_ISO

Samsung NX300 – ISO тест | Full size |

 Извод: Samsung NX300 се справя отлично тук. При ISO 100 изображението на Samsung NX300 е най-добро. При ISO 200 и 400 има малко, незначително замъгляване на контура на буквите. При ISO 800 контурът на буквите се замъглява още малко, но все още няма дразнещ шум. Ето защо, DXO му дават използваеми стойности на ISO до 942. А ние препоръчваме за изложбени принтове да се работи с ISO не повече от 800. При ISO 1600 замъгляването е видимо. При ISO 3200 изображението е прекалено меко и на места се появяват шум и артефакти. За тези стойности на ISO изображението е достатъчно добро и може да се заснеме изключителен репортажен момент, с който да станете известни като самия Картие Бресон, но за това се иска и талант! При ISO 6400 има шум, артефакти и изображението е прекалено меко – не работете на тях.

 Samsung NX300 срещу Fuji X-E1 – 800 и 1600 ISO тест (тъмни места от кадъра)

s_vs_f_iso_d

Samsung NX300 срещу Fuji X-E1 – 800 и 1600 ISO тест (тъмни места от кадъра) | Full size |

Samsung NX300 се справя толкова добре, че ми напомня за легендарния Fuji X-E1, който се справя отлично с шума над ISO 1600 в най-тъмните места на кадъра. До тази стойност на ISO и двете камери нямат видим шум, което е голямо постижение за Samsung. При ISO 800 се забелязва първото предимство на Fuji, но само в най-тъмните места на кадъра (както се вижда на снимката горе). Поради по-острото изображение и ниския шум на Samsung до ISO 1600, той е явен фаворит по качество тук.

 Samsung NX300 срещу Fuji X-E1 – 800 и 1600 ISO тест (светли места от кадъра)

s_vs_f_iso_l

Samsung NX300 срещу Fuji X-E1 – 800 и 1600 ISO тест (светли места от кадъра) | Full size |

След ISO 1600 изображението на Samsung е по-слабо, особено в най-тъмните места на кадъра, заради шума от високото ISO. Тогава детайлността на изображението пада и Fuji е победителят над ISO 1600, но само в тъмните места. При светлите места при ISO 1600 изображенията на двете камери са сходни (както се вижда от снимката долу). След ISO 1600 предимство има Fuji X-E1, както на тъмните, така и на светлите места в кадъра.

 ТЕСТ VII  Студина фотография – Samsung NX300 
SAMSUNG CSC

Samsung NX300 – Studio photography – F/8, S 1/125, ISO 100 | Full size |

В студиото Samsung NX300 се справя много добре, въпреки че не е студиен фотоапарат. За да направиш студиен шедьовър не е нужно да си купиш Mamiya. Трябва да имаш поне три китайски светкавици и един корейски Samsung. А ако имаш талант, можеш и без тях. С автоматичен баланс на бялото (Auto WB) се получават добри цветове, но ако функцията не сработва с Вашите светкавици, изберете ръчен баланс на бялото (Manual WB) и го настройте в келвини. Важната настройка тук е Framing Mode. Тя ще Ви позволи да видите изображението при отворена бленда и така то ще бъде достатъчно ясно, въпреки слабото осветление от водещите светлини на светкавиците. Останалите настройки са обичайните за студийната фотография.

Както виждаме от Studio scene Image comparison tool на dpreview.com, изображението на Samsung NX300 е достатъчно детайлно, в сравнение с конкуренцията. Има добро цветопредаване, което, според мен, е и по-добро от цветопредаването на другите фотоапарати в същия клас.Samsung NX300 е прекрасен фотоапарат за снимане в студио и работата с него е истинско удоволствие!

ТЕСТ VIII • JPG срещу RAW – Samsung NX300 

Вечният въпрос: JPG или RAW – в кой формат да снимам? Яйцето или кокошката – кое се е появило първо? И двата въпроса имат един отговор – не се знае! Всичко зависи от Вашите цели, разбирания и светоусещания за композиция, цвят и тон. За да открием разликите между двата формата, заснехме множество кадри едновременно в RAW и в JPG, обработихме ги и ето резултатите.Установихме, че няма да открием топлата вода. Нещата са както обикновено – RAW при Samsung NX300 има малко повече детайли, по-малко артефакти и по-реалистичен цвят т.е. по-блед цвят. Имайте предвид, че и двата файла могат да бъдат обработени по много начини и да се получат разнообразни варианти. Така че правилният въпрос не е JPG или RAW, а какво ми трябва на мен. Какво предпочитам – по-яркия цвят на JPG или повечето детайли и по-естествения цвят на RAW. В нашия случай, повечето детайли на RAW са пренебрежимо малко, за да бъдат критерий – цветът и общото излъчване са много по-важни. Аако правя арт фотография, ще избера формата, който ми допада  повече като цвят и общо излъчване. За техническа фотография пък ще избера формата с повече детайли. А Вие, коя снимка избирате? Вижте и двете…

 Samsung NX300 – JPG

SAMSUNG CSC

Samsung NX300 JPG F/4, S 1/640, ISO 100 | Full size |

• Samsung NX300 – RAW

SAM_0978_RAW_OB3

Samsung NX300 RAW F/4, S 1/640, ISO 100 | Full size |

По-долу виждате 100% кроп от всяка снимка за детайлно сравнение:

 100% кроп JPG срещу RAW

SNX300_JPG_vs_RAW

100% кроп JPG срещу RAW | Full size |

Кое ухо на кучето Ви харесва повече? Ще оставя този въпрос без отговор и Ви обещавам, че ако някой ми отговори на въпроса кое е първо, яйцето или кокошката, и аз ще му кажа коя снимка ми харесва повече – JPG или RAW… А сега да видим прекрасния китов обектив на Samsung NX300 и какво може той? Защо е толкова добър?

_____________________________________________________________________________

 Китов обектив на Samsung NX300

Samsung 18-55/3.5-5.6 e eдин чудесен обектив,
който прави NX300 една почти отлична камера.

_____________________________________________________________________________

+ много добра острота
+ много добро цветопредаване
 незначително омекотяване в ъгъла

S_kit_lens

 Samsung 18-55 мм F/3.5-5.6

Колко добър китов обектив е Samsung 18-55/3.5-5.6 ? Възможно ли е да е толкова добър…? Тестът за резолюция „Окото на Кита“ ще ни даде отговора.

 ТЕСТ IX • “Окото на Кита” – Samsung 18-55/3.5-5.6

SAMSUNG CSC

Позиция на „Окото на Кита“ в кадъра

 

 „Окото на Кита“ – Условия на теста

 

• Качествена светлина в студио с осветеност не по-малка от 100 Lux. При такава светлина, когато се снима на бленда F/8 и ISO 100, скоростта не трябва да е по-малка от 1/15 от секундата. Това е важно, защото влияе върху качеството на изображението  

 

 Фотоапаратът е на статив и на самоснимачка с 3-секундно забавяне за стабилност. Снимаме на всички бленди на обектива.

 

 Разглеждаме целите кадри на голям, качествен монитор, правим си съответните изводи, изрязваме част от кадъра на различните бленди, близо до “Окото на Кита”, монтираме кадрите един до друг и това е снимката, която публикуваме. Като гледаме само нея, не можем да направим изчерпателен анализ за острота на обектива. Тази снимка е само един нагледен ориентир за общата тенденция. Тестът цели да се създаде отправна точка за остротата на обективите, но няма претенции, че е перфектен или 100% точен. По-скоро неговата стойност се състои в тълкуването на резултатите от Ник Чалдъков, който има многогодишен опит в тази област. Ние не публикуване целите кадри от всяка бленда, а само части от кадъра в близост до “Окото на Кита” по авторско -правни причини.

 

• “Окото на Кита” не се намира в центъра на кадъра. Центърът на кадъра е едно от най-маловажните места в снимката според композиционните правила и там не се слагат важните обекти във фотографията. Важните обекти се слагат встрани от центъра, близо до или в силовите точки, или на преден план. Затова “Окото на Кита” се намира на преден план, близо до дясна силова точка, малко към средата на кадъра. С думи се обяснява трудно, затова публикувахме схемата по-горе.

 

 Ако не вярвате на нашите резултати, повторете теста сами при същите условия или направете свои тест, по-различен от нашия и нека сравним резултатите. Винаги е възможна грешка или субективна оценка. Не забравяйте вечната мъдрост, че светът е субективен. Приемайте живота като игра!

samsung_18_55

“Окото на Кита” – Samsung 18-55/3.5-5.6 | Full size |

Добра острота при бленда F/5.6. Много добра острота от бленда F/8 до бленда F/16. Напълно използваема за изложбено качество! При бленда F/5.6 се забелязва лекa мекота, но тя не е съществена. Файлът дава възможност тя да бъде заострена във Photoshop с филтър Sharpen.

Samsung 18-55/3.5-5.6 e eдин чудесен обектив, който прави NX300 една почти отлична камера. Но Imaging-resource съобщават за мекота на китовия обектив в ъглите. Понеже обектива се справя прекрасно със снимките в реалния живот и много ни хареса, решихме да проверим дали това омекотяване е фатално и ще направи системата неизползваема.

 Samsung 18-55/3.5-5.6 – център, ъгъл, силова точка – острота

kit_angle

Samsung 18-55/3.5-5.6 – център, ъгъл, силова точка – острота | Full size |

Направихме три снимки. Една по средата, една в ъгъла и една с обекта в долна силова точка. (imaging-resource нямат тази трета снимка, която според нас е решаваща за извода от теста). Резултатът е ясно видим. По средата (Center) обективът се справя много добре. Липсва му една идея острота, за да получи отлична оценка. Ниско долу, в ъгъла (Angle), има видимо омекотяване и малко винетиране (усеща се по притъмняването на кадъра в зоната). Омекотяването е значително и е на границата на използваемост на обектива. Само с едно малко преместване на обекта по посока към центъра, обаче, и установяването му в долна силова точка (Power point), изображението се стабилизира до добро и е напълно използваемо. В добрата фотографска практика важните обекти се композират в силовите точки и тези места са по-важни от ъглите на снимката. Така че ние намираме обектива за много добър и омекотяването, което се наблюдава в ъглите, не го прави неизползваем. Препоръчвам  Ви китовия обектив Samsung 18-55/3.5-5.6! Той радва!

 Продължение…

II Част – Интелигентният Samsung NX300 – „Spot“ ревю

• Samsung 85 мм F/1.4 
• Samsung 2D/3D 45 мм F/1.8
 Галерия Samsung NX300
• Обобщение и оценки

I Част – Интелигентният Samsung NX300 – „Spot” ревю

Вашият коментар