Olympus OM-D E-M5 Mark II – най-добрата камера за травел !

Olympus OM-D E-M5 Mark II – най-добрата камера за травел !

+ Olympus ED 14-150mm F/4-5.6

ZPRFRONTLEFTFLASH-s

  • Положителни страни – накратко:
    + 
    Водо и прахоустойчивост
    + 
    Лек и удобен дизайн, малки размери
    + Бърз автофокус
    + 
    Качествено изображение
  • Отрицателни страни – накратко:
     Шум над ISO 800
     Следящият фокус се нуждае от подобрение.
     Прегаря в светлите области при сложна светлинна  ситуация. Нужна е компенсация.
     Дисплеят не показва реалните цветове, а малко по-студени.
  • Olympus ED 14-150mm F/4-5.6
    + Обхват от 14 до 150 mm с много широко приложение в планинската травел фотография
    + Водо и прахоустойчивост
    + Лек и удобен, малки размери
    + Бърз автофокус
    + Качествено изображение в средата на кадъра
     Меко изображение в края на кадъра с обектив 14-150mm F/4-5.6
     Меко изображение на 150 mm с обектив 14-150mm F/4-5.6

_____________________________________________________________________________

• „Spot” тест на Olympus OM-D5 M2

Най-добрата травел камера!

_____________________________________________________________________________

Току-що получих Olympys OM-D E-M5 Mark II от Olympys България, за което им благодаря. Първата ми мисъл е, че това е един малък и лек фотоапарат, който едва ли ще прави хубави снимки. Започнете ли да снимате обаче, скоро се убеждавате, че качеството на изображението е много високо и подходящо за изложби с размер на принта до 1 м. Това изобщо не е малко, а целта на нашето ревю е да намерим най-подходящия фотоапарат за планинска травел фотография – малък, лек, удобен и качествен.

В търсене на най-подходящия фотоапарат за нашите планински проекти изпробвах много комбинации благодарение на Фотосинтезис и най-подходящата за мен е Olympus OM-D E-M5 Mark II. Защо? Ще разберем от нашия Spot тест.

Няма да правим пълно ревю, защото вече разполагаме с  такова на Olympus E-M1, който остава ненадминат като изработка и се усеща добре по време на работа. Пълно ревю на Olympys OM-D E-M5 Mark II можете да прочетете на страниците на www.imaging-resource.com.

В нашето ревю ще наблегнем на сравнения при избор на най-подходящ фотоапарат за планинска травел фотография, където имам няколко години опит с успешно реализиране на алпийски проекти. Повече за тях на страниците на списание ФАР.

_____________________________________________________________________________

1-ви Spot. 7/10 | Обща скорост и скорост на автофокуса

Бърз, точен дори на тъмно! Нужно е подобрение в следящия фокус.

_____________________________________________________________________________

• На силна светлина
Една случайна снимка….

Снимката е направена в естествени условия по време на разходка в покрайнините на гр. Варна и върху нея имат влияние случайни обстоятелства. Колоездачите се зададоха неочаквано от долната страна на пътеката, когато ние слизахме. Нямах време да превключа на следящ фокус, а само сложих двигателя на няколко кадъра в секунда и започнах да снимам на P (Програма). Това е една от снимките, която се получи най-добре. Останалите три снимки също са с добър фокус, като се имат предвид обстоятелствата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus ED 14-150mm 1:4-5.6 | F/6.3, S200, ISO 200 | Full size |

Снимката има достатъчен фокус, за да покаже момента и да позволи копиране за изложбен принт до 70 см. Фокусът не е отличен, но трябва да се има предвид, че скоростта е 1/200, т.е. малка за движещ се обект, фокусът не е следящ. Това, с което се сблъскахме, може да се случи в реална ситуация, но фотоапаратът показа добра реакция и добър резултат. Ако това беше важен момент, то той нямаше да бъде пропуснат.

autofocus

Поредицата от 4 кадъра, който заснех, показва сравнително еднакво ниво на фокус, което аз оценявам като много добро и достатъчно, но не и отлично. Най-важното е направено – моментът е уловен! Излишно е да се стремим към перфектно качество и малко съдържание на изображението. Това е една глупава тенденция в съвременната фотография. Добре е да се разглеждат периодично творбите на старите майстори – заснети с много некачествена техника, но дори и днес вълнуващи много повече от лъскав пейзаж!

Тест за насрещно движение

Това е стандартният тест за следящ фокус, който даде сходни резултати със случайния тест за единичен фокус по-горе.

Снимам  насрещно движещи се коли на 10 кадъра в секунда с експонация 1/1000 с Olympus 14-150mm F/4-5.6. Фотоапаратът е малък и стои малко нестабилно в ръката с този обектив, но точността на фокуса му се доближава до тази на Fujifilm XT-1 и е малко по-слаба от тази на Samsung NX1.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus ED 14-150mm F/4-5.6 | F/6.3, S1/1000, ISO 200 | Full size |

Поредица от 5 кадъра един след друг за тест нивото на фокус…

focus_OMD5

Оценявам нивото на фокус за добро, но не и много добро. Снимката може да се копира на голям формат с малко филтър Sharpen във Photoshop, но изображението, което се получава от Fujifilm XT-1 и от Samsung NX1 е по-стабилно и го оценявам като много добро, но не и отлично. Да направим директно визуално сравнение.

Olympus OM-D5 M2 срещу Samsung NX1
focus_OMD5_vs_NX1

След заснемане на много серии с двата фотоапарата стигнахме до извода, че следящият фокус на Olympus OM-D5 M2 е малко по-слаб от този на Samsung NX1. Това се вижда ясно в поредицата от 100% кроп от кадрите, снимани с  двата фотоапарата. Има една идея по-малко фокус в снимките на Olympus OM-D5 M2. Така заснетият кадър, както се вижда от цялата снимка по-горе, е използваем, но може още да се иска от следящия фокус на Olympus OM-D5 M2.

След прихващане на обекта, следящият фокус задържа обекта, но рядко достига до много добър фокус. Фотоапарата не успява да прихване обекта и до края на поредицата няма добър фокус. От трите фотоапарата фотоапаратът, който най-добре прихваща обекта и го следи с максимално добър фокус, е Samsung NX1. Fujifilm XT-1 понякога го изпуска и стабилността на фокуса рядко достига тази на Samsung NX1.

Накратко по качеството на следящия фокус моята класация е следната:
1. Samsung NX1 (най-добре прихваща и следи обекта, поддържа най-остър фокус и има най-голям буфер). Той е най-подходящ за динамична фотография.
2. Fujifilm XT-1 (прихваща обекта добре и го задържа, особено ако няма ярка светлина зад него. Нивото на острота на фокуса е малко по-малко от това на Samsung NX1 и понякога изтърва обекта и фокусът пада с едно ниво на яснота.) Става за динамична фотография, но не е толкова добър, колкото е един DSLR от среден клас.
3. Olympus OM-D5 M2 (ако успее да прихване обекта, успява да го придържа на фокус малко по-рядко от Fujifilm XT-1) Става за динамична фотография, но е толкова добър, колкото са другите два фотоапарата в сравнението. Има още да се работи по тялото.

Това са нашите субективни впечатления от автофокуса на тези три фотоапарата.

Предполагаме, че Olympus ще даде по-добри резултати с професионалните си обективи на F/2.8, но тук, в този тест, се интересуваме само от компактния обектив 14-150 mm, защото нашата цел е планинската травел фотография. За нея скоростта на фокуса е достатъчна понеже рядко има бързо движещи се обекти сред планинските пейзажи и щом успяхме да заснемем с добър фокус колоездача то навярно ще успеем да заснемем и някой планински бегач.

Тест на слаба светлина

Olympus ED 14-150mm F/4-5.6 | F/5.6, S1/200, ISO 1600 | Full size |

Olympus ED 14-150mm F/4-5.6 | F/5.6, S1/200, ISO 1600 | Full size |

Не сме забелязали видими проблеми при снимки на слаба светлина. Автофокуса остава също толкова добър и подобен на Olympus E-M1 На слаба светлина (под 5 – 10 Lux) скоростта на автофокуса се забавя много малко.

Извод:
Апаратът създава впечатление за бърза камера и надеждна. Има какво да се подобри, най-вече в следящия фокус. При статични обекти на тъмно и на светло фокуса е отличен – бърз и точен. _____________________________________________________________________________

2-ри Spot. 8/10 | Ергономия и общи впечатление

малък, лек, удобен, бърз

_____________________________________________________________________________

Удобен, въпреки че е доста малък и визьорът му леко студенее, което лично мен ме подразни още в началото. Но изображението е добро и този студен оттенък не съществува на файла.

За малкия си размер визьорът е достатъчно голям и светъл, но би трябвало да има още по-голяма яснота на цифрите и знаците вътре.

Тялото добре пасва в ръката и менютата, въпреки дребния шрифт, се виждат много добре. Не е толкова интуитивен колкото е Samsung NX1, но като се има предвид разликата в съотношението размер-качество, Olympus OMD 5 е безспорен победител в конкурса за най-добър фотоапарат за планинска травел фотография!

Затворът работи прекрасно и е удоволствие да се чуе „Щрак!“

Въпреки малките бутони, те са достатъчно удобни за работа.

Лек и бърз фотоапарат, вдъхващ усещане за фотография!

ZURBACK-s

_____________________________________________________________________________

3-ти Spot. | 8/10 | Изображение

остро, цветно и приятно

_____________________________________________________________________________

На силна светлина

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus ED 14-150mm 1:4-5.6 | F/7.1, S1/320, ISO 200 | Full size |

На силна светлина изображението предизвиква истинско удоволствие за окото. Цветовете са много приятни, контрастът е добър и остротата е на ниво. Тук не може да се каже нищо лошо за качеството на изображението, освен да покажем още една снимка без допълнителна обработка, заснета на JPG, както и целия ни тест. Намираме снимането на ROW за излишно престараване и то е приоритет на фотографи с липсващи творчески възможности компенсиращи с технически прийоми. Но крайния резултат винаги е трагикомичен 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus ED 14-150mm F/4-5.6 | F/9, S1/400, ISO 200 | Full size |

Ние търсим нужното минимално качество на изображението за изложбен принт до 1 м и най-вече наблягаме на съдържанието на снимката по отношение на оформление, светлина и идея… Всичко останало е суета!

Тест на дневна светлина срещу Fujifilm XT-1 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus ED 14-150mm F/4-5.6 | F/5.6, S1/1000, ISO 200 | Full size |

Снимката е направена с двата фотоапарата един след друг на F/5.6 от ръка, както и всички останали снимки в теста с изключение на снимките за теста „Окото на Кита“ и „Перката на Хари“

Ние извършваме тестовете си само в естествена среда, без статив и Photoshop. Целта е да сравним снимките на „бойното поле“, не в изкуствена среда. Който е по-добър, ще даде по-малко грешки. Винаги избираме най-добрия от няколко кадъра който снимаме и оставяме на случайността нещата. Нищо не е предварително аранжирано или предвидено. Виждам интересен обект – снимам с единия фотоапарат няколко пъти и после с другия. Това което излезе – това е тестът. Ако ми трепне ръката – трепне! това е част от естественото снимане. Тя няма да трепне с по-удобния фотоапарат, а точно с този, който трябва! Това са истински тестове – без грим! Не се интересуваме от студийни тестове който понякога са отлични, но обективите в реална ситуация често размазват изображението… Да сравним 100% кроп от двете изображения.

Към средата на кадъра

vs_fujifilm_XT1_center

Двете изображения са много близки по острота и детайли с половин идея предимство на Olympus OM-D5 M2. При добавяне на Sharp във Photoshop изображението на Fujifilm става еднакво остро с топва на Olympus. Трябва да се има в предвид че файла на Olympus не търпи много допълнителен Sharp без окантване на контурите. В случая не се налага и оценявам двете изображения като еднакво качествени.

Към края на кадъра

vs_fujifilm_XT1_corner

Към края на кадъра Olympus е една идея по-мек от изображението на Fujifilm. Това е един от двата недостатъка на универсалния обектив Olympus ED 14-150mm F/4-5.6. Той омеква в края на кадъра. Омекването е точно до границата на допустимото, но бих желал да го няма.

Студиен портрет

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus ED 14-150mm 1:4-5.6 | F/8, S1/125, ISO 200 | Full size |

Много добро цветопредаване. Добър фокус на светлината на пилотното студийно осветление. С малкия фотоапарат се работи бързо и лесно. Изображението във визьора и на дисплея не е приятно за окото, но изображението на компютърния монитор е отлично. Ако можем да се абстрахираме от този недостатък, работата с Olympus OM-D5 е удоволствие. Определено Olympus OM-D5 не е фотоапарат за студийна портретна фотография, но този тест показва че той се справя много добре в подобна ситуация и ако ни се наложи да снимаме портрет по време на нашия пътуване, то можем да разчитаме на фотоапарата.

ISO Тест

Да сравним Olympus OMD5 M2  с най-добрия фотоапарат в този клас – Fujifilm XT-1.

Olympus OMD5 M2 не се представя много добре. По ниво на шум се изравнява с Fujifilm XT-1 още при ISO 800. Това е много ниско ISO. След това ниво изображението става с неприятна структура в следствие на нехроматичен шум.

Като се има предвид добрата стабилизация на изображението (IS) на Olympus, нещата биха се изравнили при използване на светлосилен обектив на 2.8, но този обектив е тежък, затова отпада от класацията.

От друга страна Fujifilm няма качествен и лек обектив в диапазона на Olympus ED 14-150mm 1:4-5.6 и в тази точка Olympus печели състезанието за съотношение качество/лекота и е най-добрият лек фотоапарат за травел фотография.

Качеството на изображението е достатъчно добро за изложбен принт до 70 cm, а ако искате да имате по-качествено изображение, ще трябва да носите двойно по-тежка комбинация от фотоапарат и обектив, т.е. от 750 г трябва да носите 1500 г, а такова тегло автоматично изключва от класацията подобен вариант.

_____________________________________________________________________________

4-ти Spot. | 8/10 | Обектива Olympus ED 14-150mm F/4-5.6

Лек и качествен, но има какво да се желае.
_____________________________________________________________________________

Olympus-14-150mm-f4-5.6-II-lens

Този обектив е една от причините да изберем Olympus OMD5 M2 за най-добър фотоапарат за планинска травел фотография.

+ Големият обхват с работен диапазон 14 до 150 mm дава възможност за разнообразни снимки без необходимост за смяна или носене на втори обектив.
+ Доброто качество на изображението в целия диапазон на обектива, особено в центъра на кадъра.
+ Бърз и безшумен фокус, позволяващ мигновена реакция във всяка ситуация.
+ Обективът тежи само 280 г, а заедно с Olympus OMD5 M 2 – 469 г. Срещу 750 г имаме достатъчно качествено оборудване за фотография с изложбено качество.
+ водо- и прахоустойчивост – много важни характеристики при дълги пътешествия в планините.

Всичко на този свят има своите отрицателни страни. Когато те не надскачат минимума, необходим за постигане на добро качество, обективът може да се използва спокойно.

Една идея по-меко изображение в края на кадъра – тази разлика в остротата дразни, само когато основният обект е в края на кадъра. Мекотата е на границата на допустимото.
Една идея омекотяване при 150 mm. Това се вижда особено ясно при слаба светлина.

Тези два недостатъка могат да бъдат пренебрегнати, защото това, което предлагат другите фирми в класа, има по-големи недостатъци.

Тест „Окото на Кита“

okoto_na_kita

Публикуваме само теста при резолюция в диапазона на 150 mm, където обективът е най-слаб. Както се вижда от теста, резолюцията е много добър и има достатъчно острота в целия диапазон, с една идея намалена острота при F/22 поради дифракцията.

Olympus ED 14-150mm F/4-5.6 срещу Fujifilm 16-55mm F/2.8

. Едно сравнение, което ще ни даде точна информация за качествата на Olympus 14-150. vs_Fujifilm_XT1

Сравняваме остротата при най-добрата бленда F/8 близо до средата на кадъра. Изображението на Fujifilm има половин идея повече острота. Това е много малко предимство пред двете бленди разлика на обективите.

vs_FujifilmXT1_corner

Сравнението е в края на кадъра при бленда F/8 и тук, и в малкия файл, който виждате по-горе, ясно си личи една стабилна идея разлика в остротата на изображението на Fujifilm.

Като се има предвид разликата в класовете на обективите, тази преднина е съвсем очаквана, но тя е в границите на използваемост на обектива на Olympus. За да не сме празнословни, ще добавя един пример, в който сравнявам двата обектива на фирмите от един и същи клас F/2.8. Отново слагаме двата обектива на F/8 и снимаме.

EM1_vs_FujifilmXT1_corner

Резултатът е впечатляващ – изображенията имат еднаква острота в края на кадъра и дори бих казал, че изображението на Olympus е малко по-остро. Имайки предвид по-малката матрица на Olympus, това е голямо постижение на формата! Поздравления от Ники Теста!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Обиколката на Монблан 2014 | фотография © Валентина Кръстева

_____________________________________________________________________________

5-ти Spot. Най-подходяща комбинация тяло – обектив за планинска травел фотография

Тествах много комбинации
_____________________________________________________________________________

Fujifilm имат подобно тяло (XT10), има и подобен обектив (18-135mm F3.5-5.6 (490 г)). Той е по-тежък, по-голям и по-некачествен. Справка: www.ephotozine.com

Panasonic нямат подходящо тяло, въпреки големия избор на модели. Никой от тях не достига качествата на Olympus OMD5 M2 Справка: www.dpreview.com

Panasonic имат два по-добри обектива в този диапазон – Panasonic Lumix G 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH OIS II  9 (110 г) и Panasonic Lumix G 45-150mm f/4-5.6 OIS  (200 г) – комбинацията от двата (310 г), но и двата обектива не са водо- и прахоустойчиви, и е нужна смяна. Въпреки това, тези два обектива дават една идея по-добро изображение, включително в края на кадъра. И понеже според мен Panasonic нямат по-подходящо тяло, в комбинация с Olympus OMD5 M2 се получава една достойна комбинация, която лично аз предпочитам.

Sony нямат подобен обектив в този диапазон, който да е лек и с не по-ниско качество. Имат много по-качествени фотоапарати в серията Sony Alpha 7, но те са значително по-тежки заради по-голямата матрица и съответно нуждата от по-големи и тежки обективи. Аз лично харесвам тази серия, но по размери и тежест тя се доближава до DSLR. Справка: www.dpreview.com/

Samsung имат много подходящо тяло NX 300 и обектив 18-200mm F3.5-6.3 ED (450с г), но той е по-тежък и по некачествен от Olympus ED 14-150mm F/4-5.6. Справка: www.ephotozine.com

Nikon и Canon изобщо не са в класацията, защото те нямат сполучлив безогледален модел.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Обиколката на Монблан 2014 | фотография © Валентина Кръстева

Обобщение

Най-доброто тяло за планинска травел фотография. Ако търсите лек, достатъчно качествен за изложбени принтове до 70 cm, здрав и водоустойчив фотоапарат, Olympus OMD5 M2 е най-подходящият модел на пазара към днешна дата.
Обективът Olympus ED 14-150mm F/4-5.6 предлага отличен диапазон с малки компромиси в качеството на изображението, които могат да бъдат преодолени със замяна на единия обектив с двата обектива на Panasonic, Panasonic G 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH OIS II 9 и Panasonic G 45-150mm f/4-5.6 OIS.

• Оценки:
• Скорост: 8/10
• Ергономия: 8/10
• Изображение:8/10
• Обективи: 9/10
• Цена: 6/10
• Общо: 7.8

На фокус и на късмет,
Ники Теста и екипа на списание ФАР

___________________________________________________________________________

6-ри Spot. 8/10 | Sample images – Olympus OM-D5 M2

изображения без пълен формат без допълнителна обработка

_____________________________________________________________________________

Вашият коментар