Избор на фотоапарат, Част I


Списание © ФАР 2013 Ник Чалдъков

 

ИЗБОР НА ФОТОАПАРАТ

„Познанието е ограничено. 
Въображението е безкрайно.“ 
Алберт Айнщайн


Добре дошли в първото издание на списание ФАР във Blog! Много по-мобилни, алтернативни и следящи най-новите течения и техники във фотографията, ние сме тук, за да Ви информираме, забавляваме и поучаваме…! ФАР открива своята дейност във Blog с една много актуална статия за избора на фотоапарат.

В днешно време сред толкова много марки и толкова много модели е трудно фотографът да избере правилния за него фотоапарат. Тази статия е насочена предимно към любители фотографи, които истински обичат самото изображение като такова, и цели да им помогне да изберат своя фотоапарат като професионалисти. Статията е по-скоро с артистично-практичен дух отколкото с цифрово-математически такъв,  въпреки че съдържа цифрови сравнения за пояснение.

Изборът на подходящ апарат представлява 40% от успешната фотография. Останалите 60% са в задапаратното устройство. Повече информация относно работата на задапартното устройство можете да получите от моите практически курсове по фотография „Персонално с Ник Чалдъков

Защо не се интересуваме от DSLR фотоапарати? Прочетете тук: Mirrorless vs DSLR

mirorless-cameras
_____________________________________________________________________________

Сравнителен анализ

Метод за избор на фотоапарат

_____________________________________________________________________________

Има толкова много фотоапарати на пазара. Постоянно излизат нови и нови модели, които са все по-добри и с все по-големи възможности. Как да се ориентираме в това изобилие на предлагането?

Аз ще Ви предложа решение – методът на сравнителния анализ на фотоапаратите. Понеже не е възможно да имаме достъп до всички фотоапарати, който се предлагат на пазара, можем да въведем няколко основни критерия, по които ще елиминираме всички неподходящи за нас модели.

Първо, решаваме за какво ни трябва фотоапарата. Обикновено фотоапарати, които имат добра разделителна способност и са подходящи за пейзаж, ще стават отлично и за портрет. Фотоапарати с бърз автофокус са подходящ за спорт, но стават много добре и за улична и арт фотография. Така че доброто си е добро навсякъде.

Целта ни е да опростим избора си, защото най-важното в една фотография е фотографът и да не си губим времето в напразни сравнения и анализи, а да снимаме повече и по-творчески. Съвременната техника толкова много се развива, че от творческа гледна точка фотоапаратите се изравняват по отношение на електрониката (процесори) и по качество на матрицата. Разликите идват от различния брой обективи, които предлагат различните системи, и от ергономията на тялото.

 

Критериите за сравнение

 

• Бързина на автофокуса 

Бързина на автофокуса и обща бързина на фотоапарата. Данни за скоростта на автофокуса можем да получим от реномирани сайтове, тествали прецизно скоростта на автофокуса като imaging-resource.com. Фотоапарати с по-малка бързина от 0,28 сек. за статични обекти и 0,15 сек. за движещи се обекти автоматично отпадат от нашата класация.

• Ергономия на тялото

Ергономия на тялото – това е единствения критерий, който трябва да тестваме на живо. Но от нашия досегашен опит и от прочетеното по тестовете в интернет – от впечатленията на фотографи, споделящи опита си със съответния фотоапарат – можем да придобием ориентировъчна представа за удобството на камерата. Крайното решение, обаче, трябва да вземем след личен тест на фотоапарата.

След като разгледаме другите два критерия на теста, много фотоапарати ще отпаднат и ще ни останат само няколко за личен тест, а това вече може да стане в някой магазин за фото техника.

• Качество на изображението

Качество на изображението е сбор от качеството на фотоапарата (матрица и процесор) и качеството на обектива. Има много сайтове, който предлагат примерни изображения, направени със съответните фотоапарати и обективи. Добре е да свалим тези снимки, да ги разгледаме във Photoshop и въз основа на нашия опит да преценим дали качеството на изображението е достатъчно добро. Най-важният критерии тук е остротата и детайлите на изображението, а това лесно може да се провери като се сравнят еднакви по параметри снимки, направени с два различни фотоапарата.

Теоретично, минималната острота за качествено изображение е 2200 LW/PH (най-добрите стигат до 2800 LW/PH) или поне 42 lp/mm на MTF кривата. (най-добрите стигат до 82 lp/mm). Фотоапарати и обективи под тази острота отпадат от нашата класация.

Всичко останало е по-маловажно, като например динамичен обхват, цветопредаване, шум, хроматични аберации и изкривявания. Обикновено тези данни са с добри стойности при острите и качествени обективи. Не винаги, но това лесно можем да разберем от реномирани тестове на обективите в интернет като lenstip.com и photoreview.com. и dxomark.com

 Качество на файла

Качество на файла – с метода на 500% Sharpen във Photoshop можем да преценим какво е качеството на файла. Методът е обяснен по-долу.

По този начин лесно се ориентираме в морето от предложения. В тази статия ще разгледаме някои от най-интересните съвременни безогледални фотоапарати и ще им направим примерен сравнителен анализ за Ваше удобство и по-лесно разбиране на темата.

Тук няма да коментираме огледалните им събратя (DSLR), защото те не са обект на нашия интерес поради един прост критерий – тежестта и обема им – много са големи и няма как да ги носим всеки ден, при положение, че можем да направим също толкова добри снимки и с по-малки и по-леки апарати!

mirrorless-cameras-lead-full
 ____________________________________________________________________________

Най-добрият фотоапарат!

за мен

____________________________________________________________________________

„Най-добрият фото апарат 
е този, който познавам най-добре.“
Димо Могиларов – учител по фотография

Как да изберем най-подходящия за нас фотоапарат? Как да преценим дали получаваме най-доброто за парите, които даваме?

• Първо трябва да знаем какво ще снимаме с фотоапарата:
Пейзаж – по-важен е динамичният обхват.
Портрет – по-важна е дълбочината на цвета.
Спорт – по-важни са високите стойности на ISO, както и скоростта на автофокуса.
Арт – най-важен е чарът на изображението.

• Фотоапарат се избира по обективите на системата:
Пейзаж – широкоъгълни обективи 12-24 mm и светлосила 2,8
Портрет – добри портретни обективи около 75 mm и светлосила 1,8
Спорт – бърз следящ аутофокус, нисък шум, бърза обща реакция и добри телеобективи като 70-200 mm F2,8 и 300 mm F4
Арт – всякакви обективи, който Ви допадат.

• Субективното ни усещане за обаянието на цвета, контраста и детайлността на изображението. Цветът може да се коригира във Photoshop. Контрастът също може да се увеличи във Photoshop, но това може да намали динамичния обхват. Детайлността не може да се промени във Photoshop, защото тя зависи от разделителната способност на обектива и мегапикселите на матрицата. Преценете кое е по-важно за Вас – цвят, контраст, динамичен обхват или детайли.

_____________________________________________________________________________

Практически стъпки при избор:

 Проверка скоростта на автофокуса – сайтове за тест
 Проверка на качеството на изображението – тяло и обектив
• Проверка на ергономията на тялото – личен опит
• Субективно фотографско усещане за красота и удобство – много важно!
_____________________________________________________________________________

Автофокус – проверка на скороста.
•  Отиваме в imaging-resource.com за да проверим скоростта на фотоапарата в раздел Performance и да видим автофокус (Shutter Response), което е добре да е по-малко от 0,28 сек. за статични снимки и по-малко от 0,15 сек. за динамични снимки. • Проверяваме и в други сайтове за тест на фотокамери техните замервания за скоростта на фотоапаратите: pcmag.com, dpreview.com, photoreview.com

 

Фотоапарат – проверка качеството на изображението.
• Отиваме в dxomark.com за да сравним качествата на сензора. Най-добрият сензор е на Nikon D800E – DxOMark Sensor Scores: 96. Избираме един с не по-малък рейтинг от: 55, като Fujifilm FinePix X10.
 Отиваме в imaging-resource.com раздел Exposure проверяваме: цветопредаването, белия баланс, разделителната способност (добре е да е не по-малко от 2200 LW/PH.), острота на детайлите, ниво на шума, динамичен обхват и максимален размер на качествен принт. Добре е да е не по-малко от 60 см. по дългата страна (40 x 60 см. принт за изложби).

 Отиваме в dpreview.com за да проверим какво пише за фотоапарата, които сме избрали и да видим сравнението му с други в раздел Conclusion. Добро сравнение на динамичния обхват в графика има в раздел Dynamic Range.

Nikon-lenses
Обектив – Проверка качеството на изображението.
 Отиваме в dxomark.com за да сравним качествата на обективите. Най-добрият обектив е Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.4G DxOMark Score: 40 Избираме един с не по-малък рейтинг от: 20 като Olympus 17mm f1.8
 Отиваме в slrgear.com (сайт на imaging-resource) – точни ревюта с тестови снимки за резолюция – добри за лични сравнения.
 Отиваме в dpreview.com – добрите обективи са с Gold Award, Silver Award или Highly Recommended с рейтинг от най-малко 75%.
 Отиваме в lenstip.com – много и поучителни ревюта! (данни за резолюцията в lp/mm)
 Отиваме в photoreview.com – точен тест с MTF криви. (данни за резолюцията в LW/PH)
 Отиваме в photozone.de – добре е обективът да има най-малко 3,5 звезди.

 

Тялото – проверка ергономията на тялото. Ергономията на тялото може да бъде разбрана само от личен опит. След като сме избрали теоретично фотоапарата, отиваме да го пробваме във фото магазин.

 

Субективно фотографско усещане. Най-важният критерии! Фотографът прави снимката! Понякога мненията за един фотоапарат или обектив не съвпадат в различните тестове. Имайте пред вид, че тестове като тези в dxomark.com са много точни в цифри но не винаги цифрите показват това, което вижда човекът, защото човекът е творческа натура. Тогава е най-добре да свалите тестовите снимки и да ги разгледате във Photoshop. Изтеглете снимки от различни ревюта и ги сравнете. Сравнете и различните обективи – така най-ясно ще видите разликите. Разбирате кое е най-доброто за Вас съчетание между обективи и тяло – така изберете и своята система.

Разглеждаме снимки от фотоапаратите, които сравняваме, за да преценим субективно дали това, което стои зад цифрите, ни върши работа за нашата цел. Сваляме снимките от ревютата в нашия Photoshop – това е най-добрият вариант. И се опитваме да ги обработим за да разберем как се подава на обработка файлът. Как се променя файлът след увеличаване на остротата (функция Sharpen до 100%), появяват ли се артeфакти. Sharpen не може да подобри изображението много, ако то не е достатъчно остро.

Цветовите корекции също не е добре да бъдат големи. На Photoshop не трябва да се разчита да намали нашата некомпетентност в класическата фотография.

Снимката трябва да е отлична като цветове, острота и детайли още във файла на фотоапарата и да се правят само малко на брой незначителни корекции. Photoshop е инструмент за дизайнери, не за фотографи. Ние фотографите трябва да се концентрираме върху това, което Photoshop никога няма да може да направи – да улови момента от подходящата гледна точка! Затова изборът на фототехниката е много важен момент.

_____________________________________________________________________________

Най-важните характеристики за сравнение

Подробно

1. Обща скорост
2. Ергономия на тялото
3. Качество на изображението и файла

_____________________________________________________________________________

1. Скоростта на реакция на фотоапарата. Най-важната, от която е скоростта на автофокуса (shutter response) – не повече от 0,28 сек. за статични обекти и 0,15 сек. за движещи се обекти. Когато автофокусът е бърз, обикновено и общата скорост на реакция на фотоапарата е бърза. Обща скорост на фотоапарата – от времето на включване до момента на правене на снимката, кадри в секунда, броя на кадрите който може да запише един след друг и други подобни.

 

2. Ергономията на тялото – удобството на тялото е най-важният критерии наравно с автофокуса. Ергономията на тялото е много важна за удобството при снимане и тя е по-важна от качествата на матрицата, защото един подходящо уловен миг е по-вълнуващ от една перфектна технически, но студена снимка. Силата на фотографията е в момента, настроението и идеята. Качеството на изображението само пресъздава технически фотографията и е на втори план. С напредване на технологиите матриците стават все по-добри и по-еднакви като качество на изображението. Автофокусът е по-важен от ергономията, защото той представлява минимално изискване. Ако е по-бавен от посоченото горе, всичко друго е излишно, защото ще изпуснете момента и той безвъзвратно ще си отиде… Ето защо е от изключителна важност Вашият апарат да е удобен и бърз! Да усещате, че това е Вашият фотоапарат!

 

3. Качество на изображението – зависи от комбинацията фотоапарат-обектив.
 Остротата (Sharpness) и детайлите са най-важните критерии. Остротата се измерва се в LW/PH. Не по-малко от 2200 (Nikon D800 е с 2900 LW/PH). Детайли (texture detail) – колко детайли можем да разграничим добре в изображението.
• Динамичен обхват (dynamic range) измерва се в f-stops. Не по-малък от 11 Evs. Най-добрият е 14.4 Evs (Nikon D800)
 Цветопредаване и дълбочина на цвета – максимално реалистично цветопредаване не по-малко от 20 bits. Най-добрият е 26,5 bits (Phase One IQ180 Digital Back)
• Шум (noise) при високи стойности на ISO – отлична работа до 1600 ISO.Най-добрият е 3253 ISO (Nikon D3s)
• Точност на измерената експозиция – добра разработка както в тъмните полутонове така и в светлите тонове = добра хистограма, започваща от 0.00 и свършваща на 0.00.

• Не можем, да пренебрегнем и следните параметри:
 Color accuracy – точност на цветопредаването – колко истински е цветът на изображението спрямо цвета на обекта на фотографията.
 Exposure accuracy – точност на измерената експозиция.
 Artifacts – малки петна, които не съществуват в реалния обект.
 Color moiré – цветен моар – цветни успоредни линии, които не съществуват в реалния обект на фотография, но които се появяват в кадъра.
 Lens distortion – изкривявания – извива правите линии.
• Vignetting – винетиране – затъмняване в краищата на кадъра.
 Lateral chromatic aberration (LCA) – отместване на фокуса на цвета – получава се цветен контур на прехода м/д контрастни обекти.  Lens flare – светлинните отблясъци по лещите на обектива – виждат се като светли петна в кадъра.

 

4. Качеството на файла. Има ли артефакти? От качеството на файла зависи възможността за допълнителна обработка. Качеството на файла е важно и не можем да го пренебрегнем, затова го разглеждаме като самостоятелен критерий, въпреки че е част от качеството на изображението и е също толкова важно. Може да имате изображение по цифрови характиристики – добър динамичен обхват, точно цветопредаване и нисък шум, но на практика изображението да не стои добре, защото качеството на файла не е достатъчно добро.

Проверка на качеството на файла може да направи всеки във Photoshop. Отваряте файла и го гледате при 100% увеличение. Давате функция Sharpen до 100% и търсите наличие на артефакти и промени в структурата на изображението. Ако няма такива и файлът се държи стабилно, то той е минал първото ниво на теста.

Някой много остри файлове, например на Sony NEX 7, не издържат този тест и това ги ограничава за по-големи обработки. Такива файлове не са подходящи за професионална работа. Забележете, че файловете на Nikon D3/D4 и на Fuji PRO1/X-E 1/2 носят големи обработки преди да се появят артефакти. Като че ли имат една идея по-малко острота (която с Sharpen до 20 – 30 %) се заостря достатъчно и изображението изглежда много приятно. Fuji дава една идея повече мекота от нужното.

Второто ниво на теста се прави по същия начин, но с Sharpen 500%. Тогава всичко се прояснява изведнъж. Различните комбинации матрица-обектив дават различен резултат. Колкото по-равномерна е структурата на изображението, толкова по-приятно за окото е то, няма неравномерно разпределени артефакти с по-голям контраст  (особено ясно се разбира това в небето на снимката) и толкова по-добра е комбинацията матрица-обектив. Много малко комбинации минават този тест. От този тест могат да се разберат много неща за качеството на изображението без да се ползват специални уреди. В това отношение Sony A7/R има значително превъзхожда NEX 7, но все още не може да настигне Fuji.

 

Размер на матрицата: 
• Micro Four Thirds system, 18×13,5 мм – съотношение 4:3, кроп х 2

• APS-C сензор, 25,1×16,7 мм – съотношение 3:2, кроп фактор 1.5# Пълна матрица, 24× 36 мм- съотношение 3:2. По-голямата матрица не означава по-високо качество. За качеството по-важни са пикселите в матрицата, техният размер и свойства. DХО дават най-точна представа за качеството на матриците.

Пояснение: Разликата между матрица с кроп фактор 2 (Micro Four Thirds) и пълна матрица (FF) е много малка, както се вижда от теста на Мing Тhein между Olympus E-M1 и Nikon D600. Вие преценете сами дали си струва.

MP (мегапиксели). Най-малко 16. Малкото увеличаване на мегапикселите (например от 16 на 24 mp) не води до голямо увеличаване на качеството. Увеличението на мегапикселите е добре да е поне двойно, но тогава не забравяйте че ще Ви трябват по-качествени обективи, за да захраните по-голямата матрица и цената ще нарасне четворно! Качеството на изображението зависи повече от качеството на обектива. Така например снимка направена с APS-C сензор и зуум обектив на f3.5 – 5.6 може да е по-лоша от снимка направена на Micro Four Thirds и качествен твърд обектив със светлосила f1,8.

За желаещите да научат повече  за професионалното тестване на изображението препоръчвам: imatest.com

color4test

__________________________________________________________________________

Вашата преценка

__________________________________________________________________________

След като направите сравненията, преценете сами дали предимствата на по-качествените обективи са важни за Вас и дали ще имат решаващо значение във фотографските Ви работи. Изберете оптималната за Вас система, като имате пред вид, че творческият елемент е най-важният в една фотография, а техниката е само посредник. Най-добрият фотоапарат е този, който познавате най-добре и прилагате творчески неговите възможности – казваше първият ми учител по фотография другаря Димо Могиларов. За големи увеличения над 1 м за предпочитане е пълна матрица. Но за увеличения до 60 см и Micro Four Thirds система е достатъчна.

Кое е по-важното – детайлите или цветът? Цветът се променя във Photoshop, детайлите не могат да се добавят. Те зависят от разделителната способност на матрицата и от обектива. Най-важно е общото излъчване на фотографията, което е добър баланс между детайли, цвят, композиция и момент. За обща фотография са за предпочитане по-добре балансираните апарати, а за специализирана – тези с най-добри параметри в съответната област. Няма универсален фотоапарат, който може всичко и много често се стига до решението да поддържаме две системи, стига да можем да си го позволим финансово. Ако не можем, трябва да продължаваме да се забавляваме с това, което имаме, защото щастието не е в мегапикселите, а в душата!

 

Сайтове за слухове:
Проверете сайтовете за слухове в интернет, защото много често слуховете стават истина до няколко месеца и така ще прецените дали системата, която сте си избрали, има бъдеще или е добре да изчакате още няколко месеца, за да изберете друга система. Чакането е досадно и неприятно, затова вземете това, което Ви е на сърце и снимайте на воля, защото и най-качествения фотоапарат да изберете, няма да Ви служи добре, ако не го обичате!

photorumors.comthenewcamera.com
sonyalpharumors.com
43rumors.com
mirrorlessrumors.com
nikonrumors.com
canonrumors.com

Добри сайтове за тест:
dpreview.com – един от най-реномираните но не и най-удобния
imaging-resource.com – точен и реномиран
dxomark.com – матрици и обективи

pcmag.com – данни за скоростта на фокуса
photoreview.com – точен тест в цифри с включени коментари (MTF криви)
slrgear.com – за обективи

lenstip.com – за обективи
photozone.de – за обективи
cameralabs.com – примери със снимки
ephotozine.com – данни за скоростта на затвора
techradar.com – елементарно, но полезно
reviewed.com – лесна навигация за начинаещи
digitalcameraworld.com – видео ревюта за фотоапаратите
www.newsnow.co.uk – линкове към най-новите новини за фотоапаратите

Известните фотографи за Вашия избор: Steve HuffphotoLuminousMing TheinLinds Dobson

Търсете още. Нещата се променят и ако днес, 27.10.2013 година са така, утре може да са други…

На фокус и на късмет:)
от Ник Чалдъка

 

   Списание © ФАР 2013

_____________________________________________________________________________

ИЗБОР НА ФОТОАПАРАТ – I ЧАСТ

Comments

  1. Много приятен цитат,който отговаря напълно на действителността.Нашето въображение е безкрайно и ако му дадем воля и свобода, то можем да измислим и да видим безгранични неща,които да ни накарат да се чустваме щастливи.Изборът на фотоапарат никак не е лесно особено ако не разбираш много от такава техника.Тук давате идеални съвета, от кото мисля да се възползвам.Само трябва да намеря от къде да купя и батерии които се зареждат а не да са за еднократна употреба.

  2. + нищо не пише за бокето … /вероятно щото смиате с м4:3 ;)/ А си е един от 3те най-значителни фактора за един обектив… (някой по стриктни лаб тестове не го слагат но поради субективността и невъзможността да се „измери“ естетизма)

    😉

  3. За мен остават два критерия – първо кой ще купува (подарява), т.е. бюджета и второ за кого е предназначен, т.е. нивото на оператора. Ако има яснота по тези въпроси, нататък избора се стеснява до няколко марки и модела, където статиите на магистър-фотограф Ник Теста вършат работа. Няма да се мине и без ровене в мрежата и сайтове като Amazon и eBay…

  4. Както се казва по Коледа стават чудеса и получаваш това,което най малко си очаквал но си искал вътрешно. Става дума за тези снимки, наистина е добре да свалим тези снимки, да ги разгледаме във Photoshop и въз основа на опита ни да преценим дали качеството на изображението е достатъчно добро. Най-важният критерии тук е остротата и детайлите на изображението, а това лесно може да се провери като се сравнят еднакви по параметри снимки, направени с два различни фотоапарата.Както и вие добре ни съветвате по късно днес ще трябва да избера от направените снимки за албум и дано да се справя.

Вашият коментар