Sony A7 – Царят на безогледалните!

Списание © ФАР 2013 Ник Чалдъков

 

ЦАРЯТ НА БЕЗОГЛЕДАЛНИТЕ – ПРЕВЮ

„Най-добрият фотоапарат е този,
който познавам най-добре!“
Димо Могиларов

 

С любезното съдействие на SONY Center Варна, имах възможността да се докосна до Царя (нарочно го изписвам с главна буква, защото Царят е един) на безогледалните фотоапарати Sony A7. Искам да изкажа специални благодарности на SONY Center Варна, които се оказаха вторите, които ми подадоха ръка в моя проект „ФАР КАМЕРА ТЕСТ“. Скоро и Nikon България ще се включат – очаквайте в края на м. януари 2014 г. ревюто на другия цар –  на тъмнината, невероятния – Nikon Df…!

Ники Теста                                                             фотография © Галина Стоевa

Sony A7 – първи впечатления

13 декември 2013 г.

Тук ще опиша моите първи впечатления от Sony A7. Това не е ревю. Това е Превю

Скорост: Достатъчно бърз и стабилен автофокус, дори и на слаба светлина. Но не по-бърз от този на Olympus E-M1, който е толкова бърз, че чак е нервен… Sony A7 е по-уравновесен – все пак е Царят! Но цар ли е наистина Sony A7 или само се опитва да превземе царския трон?

Ергономия: Удобен, лесен за навигация, с големи и ясни менюта за разлика от Olympus E-M1, чиито менюта са малко дребни – но това е характер! Осанката на Sony личи и тук, но със царе не винаги се общува лесно. Такъв е случаят и със Sony A7 – малко по-трудно се намират командите на пръв поглед, независимо че успях да го настроя според предпочитанията си за по-малко от 30 минути и да започна да снимам…

Изображение: Тествах Sony A7 с китовият му обектив – Sony FE 28-70 mm F/3,5-5,6. Вижте сами резултата от теста за резолюция и преценете…

Sony A7 – тест на резолюцията „Окото на кита” 
Sony A7 (28-70mm 3.5-5.6 на 50 мм) ISO 100 (full-size sample image)

Най-добри бленди: F/8 и F/11
Много добър работен диапазон: F/5.6 до F/16
Работен диапазон: F/4.5 до F/16

Ясно се вижда, че Sony 28-70 mm F/3,5-5,6 в комбинация със Sony A7 започва да работи от F/8 много добре, но липсва малко острота. При F/11 остротата се подобрява, но все още не е отлична. При F/22 остротата малко се влошава но блендата е използваема. За мен този обектив става за професионални изложби при бленда от F/5.6 до F/16, както показва този тест. Много добър китов обектив за Sony A7. Препоръчвам Ви го! Поздрави Sony!Очаквам скоро време да тествам Zeiss Sonnar T FE 35 mm f/2,8 ZA, с който се надявам Sony да заслужи напълно царската си титла. Нека, обаче, да сравним „Окото на кита” с Fuji X-E1

Fuji X-E1 – тест на резолюцията „Окото на кита” 
Fuji X-E1 / 18-55mm F/2.8-4 / на 50 мм (full-size sample image)

Най-добра бленда: F/11
Много добър работен диапазон: F/8 до F/16
Работен диапазон: F/5,6до F/22

Fuji X-E1 с китов обектив 18-55 mm F/2,8-4 R е използваем от F/5.6, където остротата не е достатъчна, но с малко Sharpenвъв Photoshopстава задоволителна. Тук искам да вмъкна, че поради изключително добрия файл на Fuji, той носи много обработка във Photoshop. Файлът на Fuji е най-добрият файл, който сме тествали. За разлика от него, файлът на Sony A7 е по-твърд за обработка и ако дадем Sharpenвъв Photoshop, не се получава по-добър резултат, отколкото при Fuji X-E1. Файлът на Fuji X-E1 e достатъчно добър при бленди от F/8 до F/16. При F/22 е мек. Той си остава мек през всички бленди, но тази мекота е в зоната на приемливата обработка без да се разваля файла във Photoshop. За сравнение, файловете на Olympus са обработваеми в по-малък диапазон. При Sony има по-добър контраст и детайли. Sony печели убедително при големите принтове над 60 см и файлът му се обработва по-добре от този на Olympus.

За изложбено качество: Sony A7 с кит 28-70 mm F/3,5-5,6 – използваем при бленди от F/5.6, до F/11. Fuji X-E1 с кит 18-55 mm F/2,8-4 – използваем при бленди от F/5.6, до F/16. 

Близки резултати според теста на резолюцияа „Окото на Кита”, но на практика Sony A7 e по-добър! Как е възможно това? Разгледайте следващите сравнителни снимки внимателно и ще разберете сами…

Sony A7 срещу Fuji X-E1

Анализ – контаст, детайли и острота

 Fuji „ЦАРЯТ НА ПОРТРЕТА

Sony A7 (28-70mm 3.5-5.6) f/5.6, S 1/100, ISO 400 (full-size sample image)
Fuji X-E1 (18-55mm 2.8-4) f/5.6, S 1/40, ISO 400 (full-size sample image)
100 % кроп от Sony A7 и Fuji X-E1 на F/5.6 (full-size sample image)

Много добро представяне на Sony. И в реалния живот Sony A7 се справя по-добре. Има повече детайли и по-добър контраст от Fuji X-E1. Поздрави на Sony! Но…

ФАР КАМЕРА ТЕСТ – АРТ КОМЕНТАР

Една фотография се оценява по излъчването, не по мегапикселите и детайлите й. Пред излъчването дори контрастът остава на заден план. В Лондон съм виждал много скъпи фотографии (на цена от 5 000-10 000 GBP), изложени в известни галерии като The Photographers’ Gallery, с лошо техническо качество но със силно излъчване.

В сравнението между Sony и Fuji ясно се виждат топлината и любовта на изображението на Fuji с характерното му филмово усещане и контрастът и детайлът, характерни за материалистичното изображение на Sony. Тук бих нарекал Fuji „ЦАРЯТ НА ПОРТРЕТА”. За мен излъчването на Fuji е по-подходящо за портрет на това пълно с любов момиче, въпреки че Sony предлага повече детайли, контраст и мегапиксели. За Вас, разбира се, това може би не е така. Лично аз, обаче, избирам любовта и топлината! Както казва Джон Ленън, “Всичко, от което се нуждаем, е любов”.

Sony A7 срещу Fuji X-E1

Анализ – контраст, детайли и острота

 Sony „ЦАРЯТ НА ДЕТАЙЛА”

Sony A7 (28-70mm 3.5-5.6) f/8, S 1/500, ISO 200 (full-size sample image)
Fuji X-E1 (18-55mm 2.8-4) f/8, S 1/350, ISO 200 (full-size sample image)
100 % кроп от Sony A7 и Fuji X-E1 на F/8 (full-size sample image)

Sony срещу Fuji…! Ясна победа за Sony! По-контрастно изображение, с повече детайли и достатъчно стабилен файл за обработка…! Sony e „ЦАРЯТ ДЕТАЙЛА”! Поздравления за Sony и още малко снимки от единия ден предварителни тестове на A7…

Sony A7 срещу Fuji X-E1

Анализ – качество на файла

 Fuji „ЦАРЯТ НА ФАЙЛА”
100 % кроп от Sony A7 и Fuji X-E1 +500 % шарп (full-size sample image)

Тестът е направен с 500 % Sharpenвъв Photoshop на файловете на Sony A7 и Fuji X-E1. Артефактите, който наблюдаваме на снимката горе, не се отразяват на принтираното изображение, те само са критерии за качеството на файла и за възможността му за ретуш във Photoshop.

Ясно се вижда, че файлът на Sony A7 е „по-нервен” – има повече артефакти, което, съдейки по нашия опит с обработка на файлове за изложби, сочи, че подобен файл има по-малък диапазон на обработката и по-бързо образува артефакти, нацепва пикселите или пoстеризира (изчезват полутоновете). Качеството на файла се влияе много от комбинацията тяло-обектив. С по-светлосилни обективи този ефект няма да бъде толкова ясен.

Тук Fuji е очевиден победител и ние очакваме с интерес Fuji PRO 2, който се очаква да бъде новия цар на безогледалните камери! Но в момента, въпреки по-лошия си файл, Sony A7 е носител на царската титла. Добре е Sony да помислят как да успокоят този „нервен” файл без да намалят остротата и контраста му. Fuji е „ЦАРЯТ НА ФАЙЛА”!

Файлът на Sony A7 е в нормата що се отнася до вида, количеството, разположението и структурата на артефактите. Тези изображения не говорят много на неопитния фотограф, но за опитното око на професионалистите с дългогодишна практика, каквито са екипът на списание ФАР, тези анализи предлагат много информация. Подробен анализ ще намерите в пълното ревю на Sony A7. Очаквайте много скоро!

 

ГАЛЕРИЯ
ПЪРВИ ФОТОГРАФИИ СЪС SONY A7

Sony A7 (28-70mm 3.5-5.6) f/5.6, S 1/60, ISO 100 (full-size sample image)
Sony A7 f/9, S 1/200, ISO 200 (full-size sample image)
Sony A7 (28-70mm 3.5-5.6) f/9, S 1/225, ISO 200 (full-size sample image)
Sony A7 (28-70mm 3.5-5.6) f/9, S 1/250, ISO 200 (full-size sample image)

Обобщение: Голяма резолюция, малко тяло – това е царската корона! С китовия обектив размера на фотоапарата не се чувства по-голям от Olympus EM1 и това вече е една сериозно подхвърлена ръкавица за дуел… Все още диамантите по короната на Sony A7 са малко, само два обектива – Sony FE 35 mm F2,8 ZA и Sony FE 55 mm F2,8 ZA – два с отлично качество и един с много добро – китовия.

На превю Sony A7 излезе много качествен с китовия си обектив. Достатъчно удобен, малко тантурест, стабилен и мазен автофокус… Добър контраст – не е нужно засилването му във Photoshop, достатъчно детайли, приятна динамика! Препоръчвам Ви Sony A7 с уговорката, че има по-малко обективи от Olympus и Fuji, но системата на Sony e с по-голямо качество и e напълно достатъчна един майстор да направи поне една изложба с шедьоври! Sony A7 e „ЦАРЯТ НА БЕЗОГЛЕДАЛНИТЕ ФОТОАПАРАТИ!

Превю Оценки

 Скорост: 7/10
 Ергономия: 8/10
 Изображение: 9/10
 Обективи: 5/10
 Цена: 8/10
 Общо: 7.4

Очаквайте нашето пълно ревю на Sony A7 скоро! „Най-добрият фотоапарат е този, който познавам най-добре!“ казваше моят пръв учител по фотография, Димо Могиларов. Ние ще Ви помогнем да опознаете най-предизвикателните модерни фотоапарати, за да станете по-добри фотографи!

С пожелания за успешна нова година,
Ники Теста и Екипа на списание ФАР

НАЗДРАВЕ !!!

 

    Списание © ФАР 2013

_____________________________________________________________________________

SONY A7 – ЦАРЯТ НА БЕЗОГЛЕДАЛНИТЕ!

Comments

Вашият коментар