Olympus E-M1 – Опит за рекорд, Част III

Списание © ФАР 2014 Ник Чалдъков

СЪДЪРЖАНИЕ

 

I I I Част – Olympus E-M1 – “Spot” ревю

 Тест XIII • Тестове на улицата – Olympus E-M1 срещу Fuji X-E1
 Тест XIV • Тестове на улицата – Olympus E-M1 срещу Samsung NX300
 Тест XV • Арт филтри – Olympus E-M1

Spot 4 | Оценка 8/10 | Обективи
 “Окото на Кита” – Olympus 45/1.8
• Най-качествените обективи за Olympus E-M1 според DxO

• Галерия

• Заключение и оценки
 Скорост: 8/10
 Ергономия: 9/10
 Изображение: 8/10
 Обективи: 9/10
 Цена: 5/10
 Общо: 7.8

_____________________________________________________________________________

OLYMPUS E-M1 – Опит за рекорд “Spot” ревю, част III

_____________________________________________________________________________

Тест XIII На улицата Olympus E-M1 срещу Fuji X-E1

Снимките са заснети при едни от най-качествените бленди на двата фотоапарата. На Fuji дадохме +2 Sharpen в камерата. Резултатите са сходни и както до сега – малко по-остри са изображенията на Olympus.

• Тест XIV • На улицатаOlympus E-M1 срещу Samsung NX300

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus E-M1| Full size |

Забелязват се леки хроматични аберации в изображението на Samsung NX300. Остротата и детайлите са съпоставими. Поздравления за Olympus за добрата малка матрица, равна по качества на по-големите й събратя.

Познайте кой кадър от кой фотоапарат е? Няма значение… така монтирани един до друг се допълват и правят една много интересна арт снимка. Нали целта ни е именно да правим интересни снимки! Няма значение какъв фотоапарат използваме.

• Тест XV • Арт филтри Olympus E-M1 

 Olympus E-M1 има много добри арт филтри, с които можете да направите прекрасни художествени фотографии още в камерата. Аз се опитах да имитирам моята прочута серия “Металната вода”, заснета с 4-мегапикселовия Nikon D1 в далечната 2002 година. Сега с космическия Olympus E-M1 се опитах да повторя тази серия. Мисля, че резултатът е съпоставим, и това потвърждава моята основна концепция, че талантливият фотограф не се оплаква от камерата си, а я използва творчески. Повече снимки от серията “Металната вода – 2” можете да видите в галерията на Olympus E-M1.

Spot 4 | Оценка 8/10 | Обективи

“Окото на кита” – Olympus 45/1.8

Много добър обектив. Малко по-остър от китовия 12-40/2.8. При бленда F/1.8 е малко мек. Тази мекота не е фатална. С Sharpen може да бъде заострено изображението, но все пак по-добре работете при бленда от F/2.8 до F/11 и напълно спокойно и ще постигате максималното качество на системата Olympus. При F/16 заради дифракцията се наблюдава леко омекотяване, но все е в зоната на приемливото и използваемото. При F/22 мекотата е прекалено голяма, но това е съвсем разбираемо. Този обектив е истинско постижение за системата Olympus. Препоръчвам Ви го без да се замислям!

Най-качествените обективи за Olympus E-M1 според DxO

lens_OLY

Това са трите най-качествени обективи за Olympus E-M1 с качество по-добро или равно на Olympus 45/1.8 (оценка на DxO не по-малка от 23)

lens_OLY_02

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm F1.8 (оценка 27) е най-качественият обектив, който задължително трябва да се купи. С неговите 75 mm, той е отлично допълнение на китовия 12-40/2.8. Отличен портретен обектив и чуден арт приятел на творческия фотограф! Обичам го и горещо Ви го препоръчвам

Panasonic Leica 25/1.4 (оценка 24) – може да не го купувате, ако единият стоп светлосила пред китовия обектив и малко по-доброто изображение не са от жизненоважно значение за Вас. Аз бих си го купил, ако имам възможност.

Olympus M. Zuiko Digital ED 45mm f1.8 (оценка 23 ) – прекрасен обектив, който има съвсем малка преднина пред китовия, както по качество така и по светлосила. Ако се колебаете между 45/1.8 и 75/1.8, отговорът е прост: купете Olympus ED 75mm F1.8 и се наслаждавайте на изображението! Струва си!

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40 mm F2.8 PRO (оценка 20) – това е позицията на китовия обектив на Olympus спрямо другите качествени обективи. Много добра позиция за зуум!

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm F2.8 Macro (оценка 19 ) – макрото, което е задължително и е с достатъчно добро качество.

Аз бих си купил: Olympus ED 75 mm F1.8 за перфектно качество на изображението, Olympus ED 60 mm F2.8 Macro за макро фотография и естествено китовия обектив – Olympus ED 12-40 mm F2.8 PRO!

За широкоъгълен обектив бих използвал китовия, освен ако не ми трябва обектив с малък размер. В такъв случай бих предпочел твърдите обективи, но само заради размера им. Тяхната оценка според DxO е по-ниска, така че бих се въздържал да ги купя.

_____________________________________________________________________________

OLYMPUS E-M1 – ГАЛЕРИЯ

_____________________________________________________________________________

• Заключение:

Olympus E-M1 е опит за рекорд! Прекрасен фотоапарат с много творчески възможности. С много остро изображение и добър контраст, с достатъчно полутонове и детайли при най-качествените му обективи. Пасва добре в ръката на фотографа. С много настройки за персонализиране и възможност за снимане в студено време, както и при влажни условия и запрашеност. С прекрасна стабилизация на изображението, даваща възможност за 5 стопа по-ниска скорост на работа. С WiFi за бърза комуникация със света. Има толкова много настройки и настройчици, че чак е досадно, в кръга на шегата, разбира се. Настройките наистина са много, но са интелигентно направени, така че според мен, Olympus E-M1 е един успешен опит за рекорд!

Не преставам, обаче, да си задавам въпроса защо е създаден Olympus E-M1? Той не е малък безогледален фотоапарат? Качеството на изображението е много високо, но файлът му има малки граници на обработка. На силна дневна светлина изображението е прекрасно, но при по-слабо осветление, въпреки всичките му качества, има леко пластмасово усещане. Има много бърз автофокус на светло и на тъмно, но изпуска половината от кадрите , когато се използва постоянен фокус. Да не забравяме, че и цената му е по-висока от тази на конкуренцията.

Именно заради това Olympus E-M1 не поставя рекорди, а си остава опит за рекорд… С голям интерес очакваме истинския рекорд на Olympus! Вече сме сигурни, след тази сериозна заявка, няма да се наложи да чакаме дълго. Olympus могат и невероятното – да направят от малката си матрица с по-качествено изображение от това на пълната матрица. Аз вярвам!

• Оценки:
Скорост: 8/10
Ергономия: 9/10
Изображение: 8/10
Обективи: 9/10
Цена: 5/10
Общо: 7,8

Линк ревю:
olympus.com: E-M1 Instruction Manual

imaging-resource.com
ephotozine.com
stevehuffphoto.com
dpreview.com 
cameralabs.com 
thephoblographer.com
whatdigitalcamera.com
popphoto.com

OLYMPUS E-M1 – Опит за рекорд “Spot” ревю, част III | посетена:

Вашият коментар